1 Nisan şakaları hakkında merak edilenler ve en iyi 1 Nisan şakaları

Tüm dünyada 1 Nisan şaka günü olarak kabul ediliyor. Zaman zaman bu şakalar tüm dünyayıda kapsayabiliyor. Peki 1 Nisan nereden çıktı? Neden 1 Nisan'da şaka yapılıyor?

1 Nisan bütün dünyada ortak bir şeyi ifade ediyor, o da şakalar... Tüm dünya insanları 1 Nisan günü şakalar yaparak eğleniyor. Zaman zaman 1 Nisan şakaları öyle bir hal alıyor ki neredeyse tüm dünyayı etkileyebiliyor. Nisan'ın ilk gününe dair merak edilenler de her zaman olduğu gibi yine var. Peki 1 Nisan neden kutlanıyor. İnsanlar neden özellikle bugünde birbirlerine şaka yapıyor? İşte 1 Nisan şakaları ve bugün hakkında merak edilenler...

1 NİSAN NASIL ŞAKA GÜNÜ OLDU?

Aslında 1 Nisan'ın şaka günü olması 16. yüzyıl Fransa'sına dayanıyor. Dönemin Fransa Kralı IX. Charles, o dönem yıl başlangıcı olarak kabul edilen 25 Mart tarihini yeni bir karar alarak 1 Ocak tarihine taşıdı fakat dönemin iletişim koşullarını göz önüne alacak olursak, tahmin edilebileceği gibi bu gelişme pek fazla yayılmadı. Yapılan değişiklik bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı ve protesto edildi. Eski adetlerini sürdürmek isteyenler bunun için 1 Nisan'da partiler düzenledi, birbirlerine hediyeler göndermeye başladı. Ancak yeniliği kabul edenler ise protestocularla dalga geçmek için 1 Nisan'a Aptallar Günü adını verdi ve bugünde insanlara gerçek olmayan haberler vererek şakalar yapmaya başladılar. Tarihsel süreçte 1 Ocak'ın yıl başlangıcı olması tüm çevrelerce kabul edilse de, kültürün bir parçası olarak 1 Nisan geleneklerine devam edildi ve sonuçta tüm dünyada şaka günü olarak yayıldı.

Reklam
Reklam

Öte yandan 1 Nisan şakalarının yapılmaya başlanması sürecini farklı efsanelere dayandıranlar da bulunmaktadır. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1 NİSAN'DA DÜNYAYI ETKİLEYEN OLAYLAR

1 Nisan'da dünya tarihi için önemli olaylar meydana geldi. 1564'te ilk 1 Nisan şakaları yapılmaya başlandı. 1778'de ise Oliver Pollock bugünki doların simgesini tasarladı. 1873'te Britanya buharlı gemisi 'SS Atlantic' İskoçya açıklarında battı ve büyük bir felaket yaşandı, 547 kişi yaşamını yitirdi. 1924'te Alman faşizminin lideri Adolf Hitler, darbe girişiminden dolayı 5 yıl hapse mahkum edildi. 1939'da ise İspanya İç Savaşı resmen sona erdi. 1949'da Serbest İrlanda'yı oluşturan 26 kontluk birleşerek İrlanda Cumhuriyeti'ni oluşturdu. 1950 yılının 1 Nisan'ında Birleşmiş Milletler, Kudüs'ün ikiye bölünmesini kabul etti. 1957 yılında Batı Almanya bilim insanları nükleer silahlar üzerine çalışma yapmayı reddetti. 1976 yılının 1 Nisan'ın da bugün çok büyük bir marka haline gelen Apple kuruldu. 1979'da Ruhullah Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti'ni ilan etti. 1991 yılında ise sosyalist ülkelerin kurduğu Varşova Paktı feshedildi. 2001 yılında Yugoslavya'nın eski başkanı Slobodan Milošević, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere polise teslim oldu. Yine aynı yılda Hollanda'da eşcinsel evlilik yasallaştı. 2002 yılında ise ötanazi yine Hollanda'da yasal hale geldi. 2004 yılında bugün Google'ın en yaygın kullanılan servislerinden olan Gmail duyuruldu. 2009 yılında ise Hırvatistan ve Arnavutluk Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) katıldı.

Reklam
Reklam

1 NİSAN'DA TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEN ÖNEMLİ OLAYLAR

Osmanlı İmparatorluğu'nda 1873 yılında daha sonra Namık Kemal'in sürgüne gönderilmesine neden olacak Vatan Yahut Silistre adlı oyunun ilk temsili İstanbul'da Gedikpaşa Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. 1916 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Miralaylığa yükseltildi. 1921'de Kuva-yi Milliye, II. İnönü Muharebesi'ni kazandı. Metristepe'de bulunan 10. Yunan Tümeni, geri çekilmek zorunda kaldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, 1926'da 30 Ağustos'un Zafer Bayramı olarak kutlanması yasalaştı. 1948'de İstanbul'da Fındıklı'da bulunan Güzel Sanatlar Akademisi yandı. 1955 yılında Kıbrıs'ta EOKA'ya karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt Türk Mukavemet Teşkilatı faaliyete geçti. 1958'de Kıbrıs'ta EOKA'cılar Britanya'ya savaş ilan etti. EOKA'nın lideri Grivas Türkiye'ye de gözdağı verdi. 1961'de 27 Mart Darbesi sonrası yasaklanan siyasi partilerin faaliyetlerine kısmen izin verildi. 1964'te ise Başpiskopos Makarios'un Kıbrıs Türk Alayı'nın garnizonuna dönmesi önerisi Türk hükümetince reddedildi. 1969 yılında Türk müziğinin önemli isimlerinden Münir Nurettin Selçuk'un ABD'de verdiği konser 525 televizyon kanalında naklen yayınlandı. 1975'te Ondokuz Mayıs Üniversitesi kuruldu. 2005 yılında 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali "Yaşam Boyu Başarı Ödülü", sinema sanatçısı Sophia Loren'e verildi. Yine aynı yıl Türkiye'de 10 yıl süren 61 sanıklı Hizbullah davasında 22 tetikçi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Reklam
Reklam

Ayrıca 1 Nisan tarihi Van'ın Erciş ve Gürpınar İlçelerinden düşman işgalinde kurtulma günü olarak kutlanmaktadır. Yine 1-7 Nisan tarihi ise her yıl Kanserle Savaş Haftası kapsamında kutlanmaktadır.