1 Şubat İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde ABD'de bugün başlayacak olan başkanlık ön seçimleriyle ilgili haberler geniş yer tutuyor. Independent ise Türkiye'de İngiliz giyim markalarına üretim yapan konfeksiyon atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını yazıyor.

İngiliz gazetelerinde, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimi sürecini resmen başlatacak olan ön seçimlerle ilgili analiz ve haberler geniş yer tutuyor.

Seçimin perdesi bugün Iowa eyaletinde açılıyor. İlk aşamada partililer kamuya açık yerlerde bir araya gelerek partilerinin başkan adayı olarak aday adaylarından kimi seçeceklerine karar veriyor.

Times, Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından olan Hillary Clinton'ın 'oy toplamak için Başkan Obama'nın mirasından faydalandığını' yazıyor.

Reklam
Reklam

Gazete kamuoyu yoklamalarına göre Demokratların diğer aday adaylarından Bernie Sanders ile Hillary Clinton'ın Iowa eyaletindeki oylarının başabaş olduğuna dikkat çekiyor.

Cumhuriyetçilerde ise milyarder iş adamı Donald Trump'ın, eyaletteki Evanjelist Hristiyanların desteğiyle, diğer aday adaylarından açık ara önde olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin başkan adayları Temmuz ayı sonunda netleşecek. 8 Kasım'da ise 100 milyondan fazla seçmen sandığa giderek ABD'nin 45. başkanını belirleyecek.

Türkiye'deki konfeksiyon atölyeleri Suriyeli çocukları çalıştırıyorIndependent, İngiltere'nin iki büyük giyim markası Next ve H&M'in, Türkiye'de kendilerine üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul ettiğini duyuruyor.

Çocuk işçi çalıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye'den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Sruiyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmelerinin istendiği ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

Independent'ın haberi şöyle devam ediyor:

"Çin, Kamboçya ve Bangladeş'le birlikte Türkiye, İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye'de üretim yaptırıyor. Türkiye ayrıca 2.5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke."

Haberde, Ankara'nın kapılarını Suriyeli mültecilere açmasının olumlu karşılandığı belirtilirken, Avrupa Birliği ile yeni varılan anlaşma gereğince henüz bu ay Suriyelilere çalışma izni verileceğini açıkladığına dikkat çekiliyor.

Gazete Türkiye'de binlerce Suriyeli'ye asgari ücret olan aylık 1300 Türk lirasının çok altında bir ücret verildiğini yazıyor.

Independent, 12 yaş altı çocukların çalıştırılmasının hem Türk hem de uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirtiyor.

"Almanya'nın en tehlikeli kadını"Independent, Almanya'da aşırı sağcı ve yabancı düşmanı "Almanya için Alternatif" Partisi'nin başkanı Frauke Petry için "Almanya'nın en tehlikeli kadını" ifadesini kullanıyor.

Reklam
Reklam

Petry, Alman Mannheimer Morgen gazetesine yaptığı açıklamada, sınır polisine ülkeye yasa dışı yollardan girmeye çalışan göçmenleri vurma yetkisi verilmesi gerektiğini söylemişti.

Gazete bu adımın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacılara yönelik "açık kapı" politikasına verilmiş en radikal cevap olduğunu ve ülkede göçmen sayısının artmasıyla ilgili endişenin giderek görülür hale geldiğini yazıyor.

Independent'ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl Almanya'ya 1.1 milyon göçmen ulaştı.

Alzheimer'a erken teşhis umuduTimes, Alzheimer hastalığının erken teşhisi ile ilgili yeni bir çalışmaya yer veriyor.

Gazetenin duyurduğu yeni araştırma, çok ucuza mal olan bir hafıza testi ile Alzheimer hastalığının etkisini göstermeden 2 yıl önce teşhisinin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Bilim insanları, bunun hastalığın belirtilerinin azaltılması için yeterli süre vereceğini belirtiyor.

Hafıza kaybı ve zihinsel aktivitelerde azalma ile kendini gösteren hastalık İngiltere'de 800 bin kişiyi etkiliyor. Bu sayının 2025'te 1 milyonu bulacağı thamin ediliyor.

Reklam
Reklam

Henüz Alzheimer'ı tedavi edebilecek bir ilaç bulunmuyor. Hastalığın çoğu zaman ilerleyen evrelerinde, yani beyindeki hasar geri döndürülemeyecek boyuta ulaştığında teşhis edilebilmesi, tedavinin önündeki en büyük engellerden.

Araştırmacılar, İngiltere'de bulunan bir testin erken teşhiste yüzde 93 oranında başarılı olduğunu gösteriyor.