1. Topluma Açık Sağlık Kongresi

DEÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aras: - "Teknolojik cihazları yetişkinlerden iyi kullanan çocuklar için 'zeki' ifadesi kullanılıyor oysa bu, çocukların ihmal edildiğini gösteriyor. Bilgisayar, cep telefonları bebek bakıcısı gibi görülüyor"

İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahbal Aras, ebeveynlerin üçte ikisinin medyada geçirilen zaman konusunda çocuklara kural koymadığını söyledi.

DEÜ tarafından gerçekleştirilen 1. Topluma Açık Sağlık Kongresi, Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda başladı.

DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Dicle, eğitim ve sağlık hizmeti sunmanın yanı sıra halkı bilgilendirme görevini üstlendiklerini, vatandaşların bilgi talep ettiği konuları içeren bir kongre programı hazırladıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

"Ergenlik ve Teknoloji Bağımlılığı" konusunda sunum yapan DEÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahbal Aras, Batı ülkelerinde 8-10 yaş aralığındaki çocukların ekran başında 8 saat, daha büyük çocukların ise 11 saat geçirdiğini belirtti.

Teknoloji bağımlılığının belirtilerine ilişkin bilgi veren Aras, "Geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak, ekran başında harcanan zaman konusunda yalan söylemek gibi belirtiler bağımlılığa işaret ediyor. Ayrıca uzun süre teknoloji kullanımından kaynaklı fiziksel sorunlar da yaşanabiliyor. Teknoloji bağımlıları, bilgisayardan uzak kalınca kendilerini gergin veya boşlukta gibi hissediyor, internette zaman geçirmek için yemekten, dersten ya da randevularından ödün verebiliyor." ifadelerini kullandı.

- "Ailelerin kuralı yok"

Aras, sosyal paylaşım ağlarının ergenlik dönemindekiler için farklı tehlikeleri bulunduğunu, internette ve bilgisayar başında harcanan süre konusunda ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Ebeveynlerin üçte ikisinin medyada geçirilen zamanla ilgili kuralının olmadığına dikkati çeken Aras, şunları kaydetti:

"Teknolojik cihazları yetişkinlerden iyi kullanan çocuklar için 'zeki' ifadesi kullanılıyor oysa bu çocukların ihmal edildiğini gösteriyor. Bilgisayar, cep telefonları bebek bakıcısı gibi görülüyor. Tüm aile üyeleri eve geldiğinde teknolojik gerecini eline alıyor. Çocukların da teknoloji ile uğraşması anne ve babayı rahat bırakması anlamına geliyor. Çocuklar büyürken her etkileşim onların yaşamında iz bırakıyor. Teknoloji bağımlılığı ile bu izler anne, babalara değil teknolojik gereçlere ait oluyor."

Beyin gelişimi tamamlanmadan ekrana dayalı teknolojiye maruz kalanlarda sorunlar yaşandığına işaret eden Aras, ailelerin çocuklarına rol model olması gerektiğini, ekran başında geçirilen süre ile ilgili planlama yapılabileceğini ifade etti.

DEÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Güvenir de "Ergenlik Dönemi Sorunları" başlıklı sunum yaptı.

Reklam
Reklam

Öğretim üyesi ve öğrenci toplulukları iş birliğiyle düzenlenen 2 günlük kongre kapsamında sağlık temalı stantlarda vatandaşlara bilgi verilecek, çocuklar için etkinlikler düzenlenecek.