1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu Karaman'da başladı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, Yunus Emre Yerleşkesi Karamanoğlu...

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, Yunus Emre Yerleşkesi Karamanoğlu Mehmetbey Salonu'nda başladı.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in açılış konuşması ile başlayan sempozyuma Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Turizm ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürü Mahmut Evkuran ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.
Yaptığı açılış konuşmasında sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen “Amacımız kırsal turizm konusunu gündeme taşımak ve tartışılmasını sağlamaktır. Bilindiği gibi turizm, tüm dünyada çok hızlı gelişen ve birçok ekonomik faaliyetten daha fazla getirisi olan bir alandır. Deniz turizminin gelecekte önemini kaybetme ihtimaline karşı alternatif turizmlere önem vermek gerekmektedir. Bunlardan biri olan kırsal turizmin gelecekte çok önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Ülkemiz kırsal turizm açısından dünyada eşi bulunmayan bir potansiyele sahiptir. Kırsal turizm diğer turizm türleriyle çok kolay entegre olabilen 4 mevsim yapılabilen turist profili diğer türlerden farklı olan doğal ve kültürel mirasın korunmasına ve ülke tanıtımına çok önemli katkılar veren sürdürülebilir turizm anlayışına hizmet eden bir araçtır." dedi.
Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu ise yaptığı konuşmada, “Dünya hızla değişiyor, bu hıza paralellik teşkil edercesine kavramlar da değişiyor. Eskiden turist dendiğinde başında şapka, ucuz yerlerde yatıp kalkan, domates ekmekle vakit geçiren bir resim vardı. Şimdi bu kişi tamamen düzenlenmiş ne istediğini bilen, programlı insanlar haline dönüşmüştür. Buna cevap verecek programlar geliştirmek lazım. Bu sempozyum ile ilgili yer seçimi gerçekten çok uygun. Sadece Karadağ’da yılkı atları Karaman’ı bu alanda 1 numaralı yere taşımak için yeterli bir unsurdur. Bizim adıyla müsemma yaylamız Konya’nın Gevne yaylası dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan endemik hayvan ve bitkilerin bulunduğu bir yayladır. Buna benzer birçok turistik alana sahip olan Karaman’ı iyi tanımanızı ve kentimizden iyi hatıralarla ayrılmanızı temenni eder her zaman sizleri sevgiyle karşılayacağımızı belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman ise turizmde katılım politikasının gerekliliğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Karaman bir tek hikâyesi olan bir şehir değil. Bunu Karaman’da yaşadığınız zaman çok daha iyi anlarsınız. Çünkü Mader-i Mevlâna ayrı bir hikayedir, Binbirkilise ayrı bir hikaye. Biz bu şehrin hiçbir hikayesi unutulmasın, kaybolmasın istiyoruz. İşte bunun içindir ki şehrimizin hedeflerini ortaya koyarken, yatırımlarımızı sadece turistik kullanım için yapmıyoruz. Biz yatırımlarımızla nitelikli bir toplumsal yaşam ve her açıdan nitelikli bir şehir inşa etmek istiyoruz. Turizmde belli bir başarının yakalanması, öncelikle turizmin doğru tanımlanmasına ve anlaşılmasına bağlı. Çünkü turizmin hiçbir dalını gelenekten ve modernleşmeden ayrı ele alamayız. Bu da turizm sorununun yatırımcıdan daha çok entelektüel dünyanın bir sorunu olduğunu ortaya koyar. Bu sempozyum önemli, çünkü turizme daha çok tek taraflı bir politikayla yaklaşılıyor ve turizm genellikle kamu operasyonları ve teşvikleriyle canlandırılmaya çalışılıyor. Oysa turizmin en temel sorunu katılım sorunudur. Öncelikle yerel yönetimlerimizin, entelektüellerimizin, sivil toplum örgütlerimizin ve halkımızın belli bir ilişki içinde konuyu üstlenmesi gerekir. Bu ilişkinin kurulması, bir yatırım gerçekleştirmekten çok daha zor. Çünkü yerel aktörlerin kapasitesini geliştirmek, belli bir bilgi ve birikim gerektiriyor. İşte bu bilgi ve birikimin sağlanması noktasında da siz değerli akademisyenlerimize zor ve önemli görevler düşüyor. İnanıyorum ki bu sempozyum, sadece kırsal turizmdeki sorunların çözümüne değil, turizm alanındaki tüm sorunlarımızın çözümüne ve nitelikli turizm yatırımlarına büyük katkılar sağlayacaktır."
Açılış konuşmalarının ardından Turizm ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürü Mahmut Evkuran’ın ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomileri Bölümü'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz’un çağrılı bildiri sunumu yapıldı. Bilim Kurulu üyelerine verilen plaket töreninin ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının hazırladığı seramik, keçe ve ebru örneklerinden oluşan 'Kültürümüzden Yansımalar' konulu serginin açılış töreni katılımcılar tarafından beğeni ile izlendi.
Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, plaket töreninde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapılan anlamlı sempozyumdan derneği adına duydukları memnuniyeti ifade etti ve dernek logosundan oluşan hediyesini sundu.
Türkiye’nin farklı üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarından 130’a yakın katılımcının sunumlarının yapılacağı sempozyum, iki gün sürecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz