1. Uluslararası Öğrenci Ve Öğretim Elemanı Hareketliliği Çalıştayı

İZMİR (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin ciddi bir normalleşme aşamasına girdiğini belirterek,

İZMİR (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin ciddi bir normalleşme aşamasına girdiğini belirterek, bundan sonra kendilerine düşen görevin bu normalleşmeyi kaliteyle taçlandırmak olduğunu söyledi.

İzmir Üniversiteleri Platformu'nca YÖK'ün iş birliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Öğrenci ve Öğretim Elemanı Hareketliliği Çalıştayı, Yaşar Üniversitesi'nde başladı.

Çetinsaya, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yükseköğretim sistemi ve YÖK'ün yapısının evrensel normlara yaklaşmaya başladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Uluslararası öğrenci hareketinin Türkiye ve özellikle üniversiteler kenti İzmir için büyük fırsat olduğunu belirten Çetinsaya, uluslararasılaşmanın Türkiye'deki yükseköğretim yapısına kalite getireceğini kaydetti.

Çetinsaya, uluslararasılaşmanın bir diğer öneminin de üniversite kültürüne önemli katkı sağlaması olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Kültürlerarası etkileşimin artması açısından önemlidir, ayrıca yükseköğretim kurumlarının içe kapanık yapısını değiştirmek adına önemli bir fırsattır. Türkiye'de yıllardır tartışılan yükseköğretim sistemi ve YÖK'ün yapısı uluslararasılaşmaya paralel şekilde evrensel normlara yaklaşacaktır. Türkiye yükseköğretimi ciddi bir normalleşme aşamasına girmiştir, bundan sonra bize düşen bu normalleşmeyi kaliteyle taçlandırmaktır. Üniversitelere bu konuda büyük esneklik tanıdık, umuyorum ki uluslararasılaşma alanında yapacağımız kaliteli çalışmalar yükseköğretim sistemimizin her geçen gün dünyayla rekabet edebilir hale gelmesine vesile olacaktır."

Türkiye'nin bölgesel olarak etkinliğinin arttığı, ekonomik büyümesini sürdürdüğü, küresel sorunların çözümüne katkısının beklendiği bir dönemde yükseköğretim kurumlarına da büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Çetinsaya, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu çerçevede Türkiye'yi eğitim, bilim ve araştırmada çekim merkezi yapmak ve nitelikli beyinleri ülkemize kazandırmak hayati önem arz etmektedir. Türkiye yükseköğretim sistemi ne yazık ki uluslararası öğrenciler ve öğretim üyeleri açısından henüz cazip hale gelememiştir. Bunun başlıca nedenlerinden biri bugüne dek kapsamlı ve etkili bir strateji geliştiremeyişimizdir. Kaliteli bilim yapmak istiyorsak bilimin evrensellik ilkesini merkeze almak ve bu yönümüzü güçlendirmememiz gerekiyor. Üniversitede uluslararası öğrenciler ve öğretim üyelerinin artırılması için her şeyden önce bilimin kalitesi artırılacaktır. Bu sayı arttıkça Türkiye'nin dünya üniversiteleri sıralamasındaki yeri de değişecektir."

-Türkiye'deki yabancı öğrenciler-

Çetinsaya, Türkiye'de son 10 yılda üniversite öğrenci sayısının çok arttığını, benzer artışın yabancı öğrenci sayısında yaşanmadığını söyledi.

Dünyada uluslararası 3 milyon üniversite öğrencisi hareketi olduğunun hesaplandığını belirten Çetinsaya, "Türkiye'deki sayı ise sadece 26 bin, bunun yarısı da Türkiye devletinin burslusu. Türkiye devletinin verdiği burslar 'Türkiye Bursları' adı altında toplandı. Aslında büyük bir potansiyel var" dedi.

Reklam
Reklam

Çetinsaya, son dönemde devlet ve vakıf üniversitelerinin yabancı öğrencileri Türkiye'ye çekme yönünde gayretleri sonucunda Latin Amerika'dan Uzak Asya'ya geniş bir coğrafyadan Türkiye'ye öğrenci gelebileceğinin işaretlerinin alındığını kaydederek, "Bu yıl Türk devletinin burslusu olarak yükseköğrenim görmek isteyen 45 bin uluslararası öğrenci başvuruda bulundu. Geçen sene bu rakam 9 bindi. Bu da hayal ettiğimiz potansiyelin göstergelerinden biri. Bunların 3 bin 500'ü burs kazanabilecek. Bu 45 bin kişiye ulaştığımızda önemli bir adım atmış olacağız" diye konuştu.

İzmir Üniversiteler Platformu Dönem Başkanı ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise özellikle ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından dünyada beyin göçünün tersine döndüğünü, batı ülkelerindeki Türk bilim insanlarının kendi ülkelerine geri dönmeye başladığını söyledi.

Uluslararası öğrenci hareketliliği için Türkiye'nin ve özellikle üniversiteler kenti olma yolunda hızla ilerleyen İzmir'in yeni bir cazibe merkezi haline gelebileceğine inandığını belirten Prof. Dr. Barkan, "Her yıl 3,5-4 milyon öğrenci 100 milyar doları cebine koyarak deniz aşırı ve diğer coğrafyalara öğrenim görmek için yola çıkıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: