'1 yaşına kadar her 5 bebekten 1'inde egzama görülür'

Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, tıbbi olarak 'Dermatit' halk arasında 'Egzama' olarak bilinen cilt hastalığının, 1 yaşına kadar her 5 bebekten 1'inde, erişkin insanların da yüzde 10'nunda görüldüğünü söyledi.

Egzama probleminin çeşitleri ve tedavisi hakkında açıklama yapan Dermatoloji Uzmanı Dr.Ayşe Gökçe Tümtürk, ''Bebeklikte gözlenen egzama daha çok genetik altyapının belirleyiciliği ile allerjik olarak gözlenen atopik egzama olduğuna dikkati çekerek, bebeklerin yanakları ve vücutlarında kızarıklık, kepeklenme, sulantı, kaşıntı gözlenir. Genellikle hastaların yüzde 50’si ilk 6 yıl içinde iyileşir. Yüzde 60'ı ise ergenliğe kadar hastalığı atar. Atopik egzamalı bebeklerin giysileri özel deterjanlarla yıkanmalı, 2 durulama yapılmalı, yumuşatıcı kullanılmamalı ve çamaşırlar iç kısımdan ütülenerek hem yumuşama ve hijyen hem de allerjik kalıntıların etkisinin azalması sağlanabilir. Şu unutulmamalıdır ki, tüm önlemlere rağmen çocuklukta gözlenen atopik egzama, diş çıkarma, aşılanma ve geçirilen enfeksiyonlarla beraber alevlenme gösterebilir'' dedi.

Reklam
Reklam

Erişkin çağda daha çok gözlenen temas egzamasının ise allerjen etkenler veya tahriş edici sebeplerle oluşabildiğini, en sık görülen temas allerjenleri nikel ve fragnance olduğunu belirten Dr. Tümtürk, ''İmitasyon takı-aksesuar takınca kaşıntı ve yara geliştiğini belirten insanların çoğunda nikel allerjisi vardır. Fragnance parfüm ve koku veren maddelerde bulunur. İnşaat işi, kuaförlük, kimya sektörü veya fırıncılık gibi pek çok alanda çalışan insanlarda da benzer allerjilere rastlanır. Tahriş edici sebeplerden çamaşır suyu, deterjan gibi maddelerle sık temas eden özellikle ev hanımlarında veya ameliyathane gibi alanlarda çalışanlarda da irritasyon egzaması gözlenebilir. Egzamanın tedavisinde en önemli olan şeylerin başında temizlik, sistematik krem ve merhem tedavisi, derinin kurumasını engellemek, kaşımadan kaçınmak, tahriş edici şeylerden uzak durmak ve egzamaya sebep olan gıda maddelerinden kaçınmak gelir.Egzamanın ilerlemesine etkili olabilecek etkenler katı ve dar giyecekler, kalın yün ürünleri, polyester, çok miktarda renk katılmış giyecekler, nem, stres, enfeksiyonlar, gıda maddeleri, klorlu su, tütün dumanı, parfüm, alerjiler, alkalin sabunlar, yağ çözücü kimyasal temizlik maddeleri ve sıcaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

DHA

Anahtar Kelimeler: