1 yılda 1500 kadın baş vurdu

Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi, hizmet ve projelerini kamuoyu ile paylaştı

Akdeniz Belediyesi tarafından hizmete açılan, ‘İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nin proje ve faaliyetleri, bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Altı aylık süreçte merkeze, ‘şiddet başvurusu için 119, psikolojik danışmanlık için 123, hukuki danışmanlık için 32, bireysel danışmanlık için 73, iş başvurusu için 27, aile danışmanlığı için 4, sığınma talebi için 7, sağlık hizmeti için 148, eğitim ve etkinliklerden faydalanmak için 50 kadının başvuru yaptığı belirtildi. Merkezde, 1 yılda ise bin 500’ün üzerinde kadın ve 307 çocuğa hizmet verildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde ücretsiz hizmet veren İştar Kadın Danışmanlık Merkezi, 6 aylık çalışma ve faaliyet raporunu, basın toplantısı aracılığıyla açıkladı. Merkezin bahçesinde düzenlenen ve gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, Başkan Yardımcıları Hasan Çat ve Mehmet Altuntaş, BDP’li İl Genel Meclis Üyesi Muazzez Araç, BDP İl Yöneticisi Fatma Bozaner, BDP’li Kadın Meclis Üyeleri Fatma Gül Demirtağ, Gurbet Kapancılar, Makbule Kaplan ve Çiğdem Göksoy, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehtap Sili, psikolog ve sosyologlar ile merkez çalışanı kadınlar katıldı.

1 yılda bin 500’ün üzerinde kadına ve 307 çocuğa hizmet verildi

Toplantıda, İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Koordinatörü B. Gülhan Yağ, 25 Eylül 2010 tarihinde hizmete açılan merkezin kadın ve çocuklara ilişkin proje ve çalışmalarını anlattı. Yağ, merkeze, 6 aylık zaman zarfında, şiddet başvurusu için 119, psikolojik danışmanlık hizmeti için 123, hukuki danışmanlık için 32, bireysel danışmanlık için 73, iş başvurusu için 27, aile danışmanlığı için 4, sığınma talebi için 7, sağlık hizmeti için 148, eğitim ve etkinliklerimizden faydalanmak için ise 50 kadının başvuru yaptığını belirtti.

Reklam
Reklam

Bir yıllık çalışmalar sonucunda da bin 500’ün üzerinde kadın ve 307 çocuğa hizmet verdiklerini kaydeden Yağ, kadınların yaşantılarının her alanında şiddete maruz kalabildiklerini, evli/bekâr olmak ya da eğitimin bunu değiştirmediği, şiddetin yaş ve sosyo-ekonomik durum ayırt edilmeksizin giderek artan boyutlarda devam ettiğini tespit ettiklerinin altını çizdi.

Gülhan Yağ, “Gelişen kadın hareketine ve insan hakları savunucularına rağmen dünya devletleri ve toplumlarının kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması konusunda başarısız kaldıkları bilinen bir gerçekliktir. Zira dünya ölçeğinde her 3 kadından biri bugün aile içinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda, kısacası yaşamın her alanında şiddetin farklı biçimlerine maruz kalmaktadır” dedi.

Devlet, medya ve yerel yönetimlere çağrı

Kadınlara dair çalışmalar yürüten tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlara da ‘kadın bakış açısını’ esas almaları çağrısın bulunan İştar Koordinatörü Gülhan Yağ, açıklamasını şöyle bitirdi: “Kadının kişisel, sosyal, siyasal, ekonomik haklarını öğrenmesi doğrultusunda eğitim programlarının düzenlenmesi devletin yükümlülüğündedir. Kadın örgütlerinin bu yöndeki girişimleri desteklenmelidir. Medya, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberlerini kamuoyuna aktarırken etik davranması, kadının mağduriyetini arttıracak, haberi erotize eden, kadının yaşam biçimine ve özelliklerine odaklanan ve yaftalayıcı, küçük düşürücü ve şiddeti meşrulaştırıcı haber dilinden kaçınmalıdır.

Reklam
Reklam

Kadına yönelik şiddet başvuruları için oluşturulacak ‘Şiddet Başvuru’ merkezlerinde, kadınlara ikinci bir travma yaşatılmadan hukuki, sağlık, adli ve psikolojik destek birimleri bir arada hizmet verebilmelidir. Nüfusu 50 binin üzerindeki belediyeler acilen kadın danışmanlık merkezleri ve sığınma evleri açmalıdır. Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimleri bir kez daha sorumluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Başkan Türk: ‘Avrupa bu sorunu aştı, Türkiye halen aşamadı’

Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ise açıklamasında, İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nin Mersin’de büyük bir eksikliği giderdiğini, ancak kadına dair çalışmalarda daha alınacak çok mesafe olduğunu vurguladı. Merkez çalışanları ve bu projeyi hayata geçiren Kadın Meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Türk, “Avrupa ülkeleri, kadına yönelik şiddete ve siyasette uygulanan kotaya karşı gereken kanuni ve hukuki tedbirlerini almıştır.

Bizim isteğimiz, kadın sığınma evlerinin sayısının artması değil, hayatın her alanında kadınların önünü açan yasal düzenlemeler yapılmasıdır. Ama maalesef ülke olarak bu amaçlara ulaşabilmiş değiliz. Bu sorunların en kısa zamanda giderileceğine inanıyorum. Tabi bu sadece İştar ve benzeri kurumların çalışmalarıyla olmaz. Türkiye genelinde hükümet ve yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir” diye konuştu.Başkan Türk’ün konuşmasından sonra İŞTAR Kadın Danışmanlık Merkezi Bilgilendirme Toplantısı, Sosyolog Menice Ürün’ün, merkezin kadınlara ve çocuklara yönelik hizmet, proje ve çalışmaları hakkında görsel çalışmalar üzerinden yaptığı sunumun ardından, konuklara ve basına verilen kokteylle sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz