10 Adımda Kariyer Değişikliği

Kariyer hayatınızda sizi heyecanladıran fırsatlarla karşılaşıyor ancak yapacağınız değişikliğin sizi geri götürmesinden endişe ediyorsunuz. İşte kariyer değişikliği yaparken dikkat etmeniz gerekenler!

Kriz ekonomisi ile sık sık karşılaşılan ülkelerde insanlar risk almaktan korkar hale gelirler. Bu nedenle mutsuz olsalar bile kariyer veya iş değişikliğine cesaret edemezler. Aslında korkarak mutsuz bir iş yaşamını sürdürmek yerine yapılacak tek şey cesaretli olup ileri doğru adım atmak. Sadece cesaret de yetmiyor elbet, istediğiniz hedefe ulaşmak için yetenek ve donanıma da sahip olmalısınız.

Karşınıza her zaman fırsatlar çıkmaz!
Kariyer hayatınızda sizi heyecanladıran fırsatlarla karşılaşıyor ancak yapacağınız değişikliğin sizi geri götürmesinden endişe ediyorsunuz. İşinizde ilerleyemiyorsanız anahtar sözcük iş değişikliğine dair pozitif düşünmenizdir. Bu yazımızda olumlu yönlerinizi farketmenize yardımcı olacak. Kendinizi parlak bir geleceğe hazırlayın!..

Reklam
Reklam

Değişiklik zamanı geldiğinde;

  • Yaşamın için ne yaptığını anlatmak istemezsin.
  • Son zamanlarda yeni bir şey öğrenmediniz.
  • Birlikte çalıştığınız insanlardan hoşlanmıyorsunuz.
  • İşe zorla gittiğinizi düşünüyorsunuz.
  • Maaşınızla yaşamınıza devam etmek oldukça zorlaştı.
  • Şirketinizin gelecekteki durumunu tahmin edemiyorsunuz.
  • Sizinle aynı işi yapan diğer insanlar sizden daha çok kazanıyorlar ve daha fazla memnunlar.
  • İşe gitmekten hoşlanmıyorsunuz.
  • Her zaman yorgun ve hasta hissediyorsunuz.

Gerçekten kariyer değişikliğini düşünüyorsanız kalmak ve gitmek için nedenlerinizi yazın.

Reklam
Reklam

Kalmak için nedenleriniz

  • Şirketiniz alanında tanınmıştır
  • Kariyer gelişiminizi destekleyen harika bir patrona sahipsiniz.
  • İyi eğitim fırsatlarına sahipsiniz.

Ayrılmak için nedenleriniz

  • Patronunuz yıllardır orada ve kendinizi patronunuzun ölmesini bekliyor gibi hissediyorsunuz.
  • Şirket el değiştirdi
  • İşiniz rutin ve sıkıcı..

10 adımda başarılı kariyer değişikliği

  1. İş değiştirme isteğinizi değerlendirin. İstedğiniz alanda verilen iş ilanlarına bakarak özelliklerinizi ve kendinizi değerlendirin. İşinizin olumlu ve olumsuz yönlerine bakın. Şirket, çalışanlar veya işin mutsuzluğunuzun nedenini bulun.

  2. İlgi, yetenek ve değerlerinize bakarak, olmak istediğiniz konumun başarılı bir rol, gönüllülük, projeler ve tercih edilen yetenek ve aktivitelerini belirleyin. İstenilen özellikler sizi yıldırmasın, kararlı olun.

  3. Çevrenizle, geçiş yapmak istediğiniz konumlardaki kişilerle konuşarak kariyer alternatifleri konusunda beyin fırtınası yapın. Bu sizi değişiklik konusunda daha çok motive edecektir.

  4. Başlangıç olarak farklı alanlardaki bir kaç seçenek üzerine derin araştırmalar yapın.

  5. Bu alanlarda okuyabildiğiniz kadar kaynak okuyun, bu alanlardaki kişilerle kontak kurmaya çalışın.

  6. İstediğiniz işin uygulamasını ve burada bulunan kişileri bir kaç saatinizi harcayarak gözlemleyin.

  7. Gönüllü veya serbest zamanlarda gerçekleştirilen aktiviteler sizin bulunmak istediğiniz noktada kendinizi test etme olanağı sağlar. Eğer yayıncılık alanında bir iş istiyorsanız öncelikle bir gazete tasarlayabilirsiniz. Eğer hayvanlarla ilgili bir iş yapmak istiyorsanız bölgesel bir veterinerin yanında biraz zaman geçirebilirsiniz. Geçmişte çıraklık olarak bilenen bu müessese günümüzde daha hızlı işler.

  8. Eğitim fırsatlarına yatırım yapın, bu yeni alanınızda altyapınızı oluşturacak. Yeteneklerinizi geliştirmek için akşam kurslarına katılın, seminerlere katılın. Geçiş yapacağınız alandaki profesyonel gruplarla irtibat kurun.

  9. Hedeflediğiniz işle ilgili istenilen özelliklerin üzerine yeni yetenekler edinin. Teklifi çok farklı bir şekilde yazın, sunumları daha farklı yapın.

  10. Bulunmak istediğiniz konumun dışında diğer alternatif rolleri de değerlendirebilirsin. Perakende zincirinde mağaza müdürüyseniz ve akşama kadar çok yoruluyorsanız, haftasonları da çalışmak zorundaysanız şartları daha uygun başka bir zingir endüstrisine geçebilirsiniz.
Reklam
Reklam

Program yapmak istemeyen bir programcıysanız teknik satış veya proje müdürlüğü konumunu değerlendirebilirsiniz.

Reklam
Reklam