10 Adımda Sesiyle Kalp Yakan Muhteşem Adam Morgan Freeman

Dünya sinemasının en önemli aktörlerinden biri olan Morgan Freeman'ı, gelin 10 adımda tanıyalım!

Freeman 1 Haziran 1937 tarihinde, Amerika'nın Memphis şehrinde doğdu. Annesi Mayme Edna bir öğretmendi, babası Morgan Porterfield Freeman ise berberlik yapıyordu. Freeman dört kardeşin en küçüğüydü.

Freeman oyunculuk yapmaya dokuz yaşında, bir okul piyesiyle başladı. 12 yaşında eyalet çapında bir drama yarışmasını kazandı ve bu 1955 senesinde Jackston State Üniversitesi'nin kendisine "Drama" bölümünde bir burs vermesine sebep oldu. Freeman bu bursu reddetti ve Amerikan Hava Kuvvetleri'ne katıldı.

Reklam
Reklam

Hava Kuvvetleri'nde dört sene Radar tamircisi olarak çalışan Freeman, terhis olunca oyunculuğa başladı. Kariyeri hız alana kadar dansçılık da yapan Freeman, ilk film rolünü The Pawnbroker içinde figüran olarak 1965 senesinde kaptı.

1970'lerde Freeman tiyatroyu bırakıp kamera karşısına geçmeye başladı. Another World isimli pembe dizi ve The Electric Company adlı çocuk programında adından söz ettiren Freeman'ın yükselişi 80'leri bulacaktı.

80'lerde Eyewitness, Harry & Son ve Marie gibi filmlerde oynayan Freeman'ı star hâline getiren sene 1989 oldu. O sene hem Glory filmiyle, hem de Driving Miss Daisy'deki performansıyla bir anda herkesin bildiği bir sima hâline geldi usta aktör.

Bunun ardından 90'lar Freeman adına başarı ardına başarı hikayeleri ile geçti. Unforgiven, Se7en ve Deep Impact filmleriyle büyük övgüler alan Freeman, 1997'de Lori McCreary ile birlikte film yapım şirketi Revelations Entertainment'ı kurdu.

Reklam
Reklam

Freeman yeni milenyuma da en iyi yaptığı şeyi yaparak girdi: Yardımcı oyunculuk. The Sum of All Fears ve Bruce Almighty filmleriyle beğeni toplayan Freeman, 2004 senesinde daha önce iki kez elinden kaçırdığı Oscar'ı Million Dollar Baby filmiyle kucakladı.

Freeman ardından aksiyon filmlerine yöneldi. Batman Begins, Lucky Number Slevin, Wanted ve RED gibi filmlerde oynayan Amerikalı aktör, bu sırada kendisine Oscar kazandıran Clint Eastwood'un filmi Invictus'ta ikonik lider Nelson Mandela'yı canlandırdı.

Oyunculuk haricinde belgesellere yaptığı seslendirmeler ile de bilinen Freeman, aynı zamanda 65 yaşında deli dürtmüşçesine gidip bir pilot lisansı aldı, uçmayı öğrendi. Kendisi aynı zamanda Ground Zero adlı bir blues kulübünü de işletiyor.

Kendisi şu sıralar hiç duracak gibi de gözükmüyor. Önümüzdeki sene kendisini üç filmde göreceğiz: London Has Fallen'da karşımıza Başkan Yardımcısı Allan Trumbull olarak çıkacak, Ben Hur'da Shiek Ilderim'i oynayacak, Now You See Me: The Second Act filminde ise ilkindeki rolünü tekrar canlandıracak. Hiç de durmasın inşallah!

Reklam
Reklam