10 Adımda Soğuk Algınlığından Kurtulun

Soğuk algınlığından kurtulamıyor musunuz? On adımda kurtulun!

1) Bol su için. Soğuk aldığınızda vucütta bol su bulundurmak önemlidir. Vücut bakterilerden arınmak için mukus salgılarken vücuttaki sıvı miktarı azalır. Su tüketmek bu yüzden önemlidir.

2) Bitkisel çaylar, zencefilli gazoz, spor içecekleri tüketin. Suya alternatif olarak fayda göreceğiniz seçeneklerdir. Bitkisel çaylar gibi sıcak içecekler aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarını da önler. Ayrıca boğazda kuruluk yapan kafein ve alkol içeren ürünlerden uzak durmalısınız.

3) Tavuk suyu içeren sıcak bir çorba için. Her ne kadar geleneksel bir çözüm olsa da, bilim adamları, soğuğa iyi gelen etkilerinin olduğunu söylüyor. Tavuk suyu, mukus üretimini hızlandırarak burun tıkanıklığının meydana gelmesini engeller. Aynı zamanda solunum yollarındaki ilhitaplara karşı da etklidir.

Reklam
Reklam

4) Ağrı kesici yada soğuk algınlığı hapları alın. Bu haplar, soğuk algınlığının bazı yan etkilerine karşı (baş ağrısı, ateş, boğaz ağrısı) vücudu dirençli tutar. Doktor tavsiyesiyle ve size söylendiği şekilde almayı unutmayın!

5) Antihistaminikler ve Dekonjestanları deneyin. Bu iki ilaç farklı şekillerde soğuk algınlığına karşı etkilidir. Bu ilaçlar hapşırmaya ve burun akıntısına karşı etkilidir. Fakat doktor tavsiyesiyle ve size söylenen şekilde kullanmayı unutmamalısınız!

6) Tuzlu suyla gargara yapmayı deneyin. Boğaz enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Bir çay kaşığının 1/4 miktarında tuzu bir bardak suya karıştırarak deneyin. Suyun ılık olmasına özen gösterin.

7) Çinko ve C vitamini takviyeleri alın. İlk 24 saatte etkili olan bu takviyeler hastalığı daha baştayken kısaltmaya çalışır. Yine bu takviyeleri yalnızca doktor tavsiyesiyle almanız gerektiğini unutmamalısınız!

8) İyi bir gece uykusuna dalın. Dinlenmek sizi daha iyi hissettirmekle kalmaz, hastalığın da süresinin azalmasına katkı sağlar. 8-10 saatlik bir gece uykusuna dalmak hastalığın ilk 72 saatinde çok önemli bir rol oynar.

Reklam
Reklam

9) Hastayken egzersiz yapmayın. Hastayken vücudunuz normalden daha hızlı yorulduğundan egzersiz yapmak halsiz kalmanıza sebep olur. Ayrıca hastayken egzersiz yapmak yerine temiz hava almak sizin için daha faydalı olacaktır.

10) Hastayken işe, okula veya gezmeye gitmemelisiniz. Özellikle ateşiniz varsa ve öksürüyorsanız, diğer insanlarla etkileşime girmekten kaçınmak en iyisidir. Kullandığınız ilaçlar yüzünden halsiz ve uykulu hissediyorsanız evde kalıp dinlenmeniz daha faydalı olacaktır.

Soğuk algınlığından kurtulmak yerine soğuk algınlığına yakalanmamaya çalışmak daha faydalı olacaktır.