10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Burdur Şubesi'ne üye bir grup, kamu alanlarında başörtüsü yasağını protesto etti.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Burdur Şubesi'ne üye bir grup, kamu alanlarında başörtüsü yasağını protesto etti.

Eğitim Bir Sen Burdur Şubesi'ne üye bir grup, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında kamu alanlarında başörtüsü yasağını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Burada "Kamusal alan koca bir yalan" ve "Eşitlik, adalet, özgürlük" şeklinde slogan atan gruba, bazı sendika ve siyasi parti üyeleri de destek verdi.

Eğitim Bir Sen Burdur Şubesi Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Karpuz, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, kamuda her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiç bir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkı istediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü ya da başı açık ayrımı yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istediklerini belirten Karpuz, "Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanlar en çok kadınlar ve çocuklar olmuştur. Bütün kirli hesaplar en çok onları vurmuştur" dedi.

İçinde doğup büyüdükleri toplumdan farklı bir hayat yaşamadıklarını, bu ülkenin inançlarıyla büyüdüklerini ve bu ülkenin okullarında okuduklarını kaydeden Karpuz, "Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestliği açıkça ifade edildiği halde, bu pazarlık edilemez temel insan hakkı, bugüne kadar 'hukuksuzların egemenliği' ile gasp edilmiştir" dedi.

Başlarını örten kadınlara yıllardır hukuksuz uygulamalar reva görüldüğünü ve ötekileştirildiklerini ileri süren Karpuz, ötekileştirmeye artık son verilmesi gerektiğini bildirdi. Karpuz, sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kadınların imani, insani değerleri, evrensel hukuktan kaynaklanan hakları görmezden gelinerek üretilen bu yasak açık bir insanlık ayıbıdır. Sahip olduğumuz değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Toplumsal hayatın hiçbir aşamasında sorun olarak görülmeyen başörtüsü, toplum mühendisleri eliyle sorun haline getirilmiştir."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Muhabir: Gökmen Yüce

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: