10 Aralık hareketi yeni sol partide olmayacak

10 Aralık Hareketi, SHP’nin öncülüğünde kurulacak yeni sol partide yer almayacağını bildirdi.

Burhan Şenatalar’ın öncülüğüğündeki 10 Aralık Hareketi, bir süredir BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel’in öncülüğündeki Yenisol Girişimi, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’ın öncülüğündeki Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz Grubu, SHP ve bazı aydınların yürüttüğü yeni sol parti çalışmalarından çekildiğini bildirdi.

10 Aralık Hareketi’nden yapılan açıklamada, hareketin partileşme çalışmalarından Ocak ayının sonunda çekildiği, sürece devam etmeme kararını bir yazıyla dörtlü sürecin Eşgüdüm Kurulu’na 1 Şubat 2010 günü bildirdiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

10 Aralık Hareketi’nin sürece devam etmeme kararına ilişkin açıklamasında 10 Aralık Hareketi’nin kendisi dışındaki kişi ve gruplarla ortak politik hedeflere yönelik olarak ilkeli, tutarlı ilişkiler kurarak yakınlaşmayı ve giderek tek bir siyasal örgütte bütünleşmeyi hedeflediği, bütünleşme hedefini tek başına yeterli görmediğini her fırsatta belirterek, temel koşulun yenilenme olduğunu, bunun da öncelikle siyaset yapma anlayışında ve pratiğinde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladığı anımsatıldı. Bu bakış açısıyla 2009 yazından bu yana önce SHP, sonra Temas Heyeti, daha sonra da ABF temsilcileri ile çok sayıda görüşme ve toplantı yapıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Ocak başından itibaren katıldığımız toplantılar ve yürüttüğümüz müzakere sürecinde gelinen noktada; umudumuz ve amacımız olan yenilenme, bileşenlerin süreç içinde kendilerini aşması yoluyla oluşturulabilecek yeni bir dayanışma ve paylaşma anlayışı, arkasından da güçlü bir bütünleşmeye ulaşılması olanağının tüketildiğini düşünüyoruz. Bugünkü tablodan, kendi içinde grupsal tutum ve davranışları aşarak güven ortamı yaratmış, ilkeli, tutarlı ve geniş kitlelere umut-güven verecek iktidar adayı bir partiye ulaşılması umudunun yitirildiği sonucuna vardığımızdan, bu süreçte daha fazla yer almayı ve sorumluluk taşımayı 10 Aralık Hareketi olarak doğru bulmuyor, partileşme süreci görüşmelerinden çekiliyoruz.”

Reklam
Reklam

ANKA