10. Ayda Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebeğiniz artık daha rahat bir şekilde oturabilmekte, dilediği zaman yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçebilmektedir.

Bu dönemde bebek rahatlıkla emekleyerek bir yerden bir yere gidebilir ve hatta bir yerden destek alarak ayakta da durabilir. Etrafındaki her şeye büyük ilgi duyar ve hepsini keşfetme arzusu içindedir. Her gördükleri cisim bebekler için oyuncak olabilir. Bebeklerde yavaş yavaş doktor korkusu oluşmaya başlar. Kendini yabancılardan ve ailesi olmayanlara karşı koruma güdüsü gelişmeye başlamıştır. Muayenelerde ağlamaya başlar. Tanımadıkları kişileri yabancılar ve yadırgarlar. Bu süreç 2 yaşına kadar sürebilir. Bu dönemde bebek ve ebeveynler arasında yemek savaşı başlayabilir. Hiçbir zaman bebeklerin yediği yemek annelerine yeterli gelmez ancak burada tercihi bebeklere bırakmalı ve istemediğinden fazla gıda takviyesi yapmamalısınız.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

  1. aya gelindiğinde, bebeğinizin kazandığı ilk motor becerilerini, üzerine eklemeler yaparak nasıl geliştirdiğini görebilirsiniz. Aylar boyu başını havaya kaldırıp etrafı seyrederek, kıvrılarak ve dönerek güçlendirdiği kasları ve başını kontrol etme yeteneği sayesinde, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi ileri motor becerilerinde ustalık elde etmiştir. Bebeklerin çoğu artık destek almadan ve sırtları dik olarak süresiz oturabilirler. Bu, bebek açısından, oyun oynamak ve dünyayı kurcalamak için rahat bir pozisyondur. Birkaç hafta içinde bebeğiniz emeklemede ustalaşacak, tek amacı oradan oraya emekleyip durmak olacaktır. Ağırlığını bacaklarına verip bir yere tutunarak ayakta durabilir. Bu temel beceriler, bu ay iyice yontulup geliştirilecek. 10. ayın sonuna gelindiğinde bebeklerin çoğu oturma pozisyonuna geçmeyi öğrenmiş olur. Uzanırken, emeklerken, popolarının üstüne çökerler ya da destekle ayakta dururken çömelerek otururlar. İsteyince pozisyonunu değiştirebilmek, yakında tadacağı hareket özgürlüğünün ve bağımsızlığının habercisidir.
Reklam
Reklam

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Reklam
Reklam

Bebeğin dil becerilerinin gerçek anlamda meyve vermeye başladığı zaman, ilk yaşının son çeyreğidir. Sadece söylenenleri anlama kapasitesi artmakla kalmaz, bebeğiniz aynı zamanda ilk sözcüklerini de söylemek üzeredir. İlk sözcükler büyük heyecan yaratır. Doğrusu bu heyecanı hak ederler. Bebeğinizin bağımsız bir birey olarak düşünme yeteneği de daha karmaşık bir hal almaktadır. Bununla ilgili ipuçlarını bebeğin sözel ifadelerinde görebilirsiniz.

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Çocuğunuzun becerileri ve bağımsızlığı artmıştır ama o hala güven ve emniyeti sizde bulur. Bu aşamada aranızdaki bağ resmen oluşmuş olabilir ama sarılmalar, öpücükler ve şefkat bebeğin size olan güveninin pekişmesi açısından hala çok önemlidir. Kıkırdamalar ve kahkahalar ve birlikte geçirilen sakin zamanlar ilişkinize derinlik katar ve aranızdaki bağı güçlendirir. Doğduğu günden beri sizi dinleyerek ve seyrederek bir şeyler öğrenmektedir. İlk aylarda belki onun günlük faaliyetlerinize pek dikkat etmediğini düşünüyordunuz ama kısa zamanda fark etmediğini sandığınız hareketlerinizi taklit eden minik bir kopyanızın, ayaklarınızın altında dolaştığını göreceksiniz. 9-10 aylık bir bebeğin yabancıları ayırt etme özelliği iyice belirginleşir. Sizin yanınızdayken sevgi dolu ve şen şakrak oynayan bebeğiniz, yabancıların hatta akraba ve bakıcıların yanında bile farklı şekilde davranabilir.

Reklam
Reklam

10. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının onuncu ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Emeklemek konusunda yetkinleşmek
Destekle ayakta durmak
Kendi kendine ayağa kalkmak
Birkaç saniye kendi başına ayakta durmak
Başparmakla işaret parmağını birlikte kullanmak
Oyuncakları ustalıkla kullanmak
Bir şeyi isteyerek elinden bırakmayı öğrenmek
Vücut hareketleriyle iletişim kurmak
Kendi kendine yemek yemek
Bildik kelimeleri tanımak ve tepki vermek
Babıldamak ve heceleri birleştirmek
‘Mama’, ‘baba’ gibi sözcükleri söylemek
Başka bildik kelimeleri söylemek
Gözden kaybolan oyuncakları aramak
Yetişkinlerin ve daha büyük çocukların hareketlerini taklit etmek
Sınırları zorlamak ve ebeveynin tepkisini ölçmek
Yabancılardan uzak durup aileyle kaynaşmak

YazaradminYayın tarihi22 Şubat 2016Etiketler10 aylık bebeklerde gelişim, bebek, bebek gelişimi, bebeklerde fiziksel gelişim, bebeklerde sosyal gelişim, bebeklerde zihinsel gelişim, gelişim

Bir Cevap Yazın