10 aylık bebeklerde uyku düzeni

10 aylık bebeklerde uyku düzeni yavaş yavaş yerleştirmelisiniz. Çünkü bu dönemde bebekler iyice gündüz uykusundan uzaklaşırlar.

10 aylık bebeklerde uyku düzeni için onlara kısa süreli şekerleme yapabilecekleri yeni uyku programı yapmalısınız. Bu dönemde her şey bebeklerin dikkatini çekeceğinden bebeğinizi uyutmanız biraz daha zorlaşabilir. Bunun için de çevre faktörlerini uygun hale getirmelisiniz. Bebeğiniz ile başbaşa kalacağınız bir odaya geçmelisiniz. Işıklar loş olmalı ve gürültünün olmadığından emin olmalısınız. Bu gibi durumlarda bebeğinize ninniler söylemeniz ya da ona dokunup masaj yapmanız bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda bebeğinizi uyutmadan önce altının temiz olduğundan ve karnının tok olduğundan da emin olmalısınız. Bu gibi faktörler bebeğinizin uyumasına etki eder.

Reklam
Reklam

10 AYLIK BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

10 aylık bebeklerde uyku düzeni yani bebeğinizin gece ve gündüz uykusu artık belli bir düzene girmiş olmalıdır. 9 ile 10 aylık bebekler ile ilgili genel beklenti, bebeğin günde iki kez gündüz uykusu ve geceleri ise beslenme için uyanmadan on iki saat uyumasıdır. Ama gün boyu emekleme ve ayağa kalkma gibi yeni kazanılmış becerilerini uygulayan bebeğiniz geceleri uyanıp yardım almadan içinden çıkamayacağı pozisyonlara düşmesi sık rastlanan bir durumdur. Bebek daha sonra bu durumlardan kendi kendine kurtulmayı başarsa bile, yaptığı fiziksel altivite tekrardan uykuya dalmasını güçleştirebilir. Bebeğinizin altı kuruysa ve güvendeyse, kendi kendine uykuya dalmasına izin vermek doğru olur. Bebeğinizin yeni becerileri günlük hayatın parçası haline gelince, muhtemelen uykuları da düzelecektir.

10 AYLIK BEBEĞİN GECE UYKUSU

Bu dönemde bebeğinizin gece uykuları, yeni motor beceriler kazanıyor olduğundan dolayı biraz bölünebilir. Ancak bu dert edilecek bir şey değildir. Melatonin hormonunun salgılanması bebeğinizin uykularını düzenler. Çünkü bebeğinizin uykularını melatonin hormonu düzenler ve bu hormon 4. aydan itibaren salgılanmaya başlar. Bazı yenilikler elbette çocuğunuzun gece uyku düzenini etkileyebilir ancak bu dediğimiz gibi çok dert edilecek bir şey değildir. Bu durumu en aza indirgemek için bazı şeyler yapılabilir. Bebeğinizi uyutmadan önce karnını doyurun, bu gece açlık sebebi ile uyanmasını engeller. Ortamın karanlık ya da loş olduğundan emin olunuz. Işık bebeğin uykusunu çabucak dağıtır. Ayrıca seste bebeğinizin uykuya dalması için önemli bir faktördür. Bebeğinizin bulunduğu ortamda çok ses var ise bebeğinizi daha sessiz bir odaya taşımalısınız. Oda sıcaklığı ise 18 ile 20 derecenin altına düşmemelidir. Tüm bu koşul ve şartlara rağmen bebeğiniz uyanıyorsa, enfeksiyonu olabilir ya da burnu tıkalı olabilir.

Reklam
Reklam

10 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKUSU

Bu dönemde bebeğiniz gündüzleri iyice aktif olmaya başlamıştır. Yürümeye ve bağımsızlığını kazanmaya başladıkça uyumak yerine, yeni tecrübeler edinmek çok daha fazla dikkatini çeker. Bebeğinizin gündüz uykuları en aza inmiştir. Ancak bu hemen hemen 8 ile 9. aydan itibaren olmaya başlayan bir şeydir. Bu sebeple ya bebeğiniz için yeni bir gündüz uykusu düzeni oluşturmalısınız ya da bebeğinizin yeni dünyalar keşfetmesine izin vermelisiniz.