"10 bin kişi mağdur durumda"

AYDIN (İHA) - Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkındaki 5458 sayılı kanun çıkmasıyla borçlarında yapılandırmaya giden Bağ-Kur'lular büyük bir şaşkınlık yaşıyor.

Borçlu Bağ-Kur'luların 20 Nisan'a kadar yapılan yapılandırmalarda ve hesaplamalarda Bağ-Kur merkez bilgisayarında yapılan bir yanlış nedeniyle Türkiye genelinde 10 bin kişinin mağdur duruma düştüğü bildirildi. Ana bilgisayarda yapılan yanlış nedeniyle Aydın'da mağdur duruma düşen Dündar Tunaboylu (46) isimli şahıs yapılan yanlış nedeniyle emeklilik hayallerinin suya düştüğünü belirterek, mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Reklam
Reklam

Nisan ayında başlayan Bağ-Kur borcu yapılandırmaları ve hesaplamalarında Bağ-Kur genel merkezindeki bilgisayarda yapılan bir hata nedeniyle 20 Nisan'a kadar yapılan yapılandırmalarda hata olduğu bildirildi. Yapılan bilgisayar hatası nedeniyle mağdur duruma düşen Aydın'ın Umurlu Beldesi sakinlerinden Dündar Tunaboylu, mağduriyetinin giderilmesini istedi. Yapılan yanlış dolayısıyla zor duruma düştüğünü belirten Dündar Tunaboylu, emekli olmayı beklerken borçlu duruma düştüğünü söyledi.

Bir zamanlar esnaf olduğunu, fakat işlerin iyi gitmemesi nedeniyle esnaflığı bıraktığını ifade eden Dündar Tunaboylu, "Esnaflığı bıraktıktan sonra çeşitli işlerde çalışmaya başladım. Ve çalıştığım gündelik işlerle ailemi geçindiriyordum. Bağ-Kur affının çıkmasıyla sevinip emekli olmak istedim. Çıkan afla önceden birikmiş borcumun yapılandırılması için Aydın Bağ-Kur Müdürlüğü'ne başvuruda bulundum. Bağ-Kur'a müracaat etmemin ardından yapılan hesaplamalara göre Bağ-Kur'a 9 bin 840 YTL borcum olduğu ortaya çıktı. Aftan yararlanarak bu borcumun 864 YTL'ye düştüğü bildirildi. Ben de evimi ipotek göstererek bankadan kredi çektim ve 864 YTL Bağ-Kur borcumu yatırdım. Borcumu yatırdıktan sonra Bağ-Kur görevlileri beni tebrik ederek emekli olduğumu söylediler. Ben de emekli olduğuma inanarak sevindim fakat borcumu ödememin üstünden 15 gün geçtikten sonra gelen bir telefonla yıkıldım. Aydın Bağ-Kur Müdürlüğü'nden gelen telefonla Bağ-Kur borcu hesaplamalarında bir hata yapıldığı ve Bağ-Kur'a 3 bin 775 YTL daha borcum olduğu bildirildi. Bu parayı ödemezsem emekli olamayacağım açıklandı" dedi.

Reklam
Reklam

Sonradan çıkan borcu ödemek için bankaya müracaat ettiğini anlatan Tunaboylu, "Fakat bana memur bir kefil bulmadan kredi vermediler. Ben de memur bir kefil bulamadım. Bu olaylardan sonra eşim rahatsızlandı. Kendisine hastaneye kaldırdım. Ve ameliyat oldu. Hastaneden çıkarmam için hastane masraflarını ödemem gerekiyordu. Fakat param olmadığı için 2 bin YTL'lik senet imzalayarak eşimi hastaneden çıkardım. Şu anda çok zor durumdayım. Bağ-Kur'da yapılan hatanın bize yansıtılmaması gerekiyordu. Fakat bu böyle olmadı. Emekli olmayı hayal ederken borçlu duruma düşüp zor bir hayat sürmeye başladım. Yetkililer bu hatayı düzelterek bizlerin mağduriyetini ortadan kaldırsınlar" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Bağ-Kur Müdürü İhsan Ünal, vatandaşların mağduriyetinin Aydın Bağ-Kur Müdürlüğü'nde yapılan bir hatadan dolayı değil, genel merkezde yapılan hatadan dolayı mağdur duruma düştüklerini söyledi. Yapılandırmalar sırasında genel merkezdeki bilgisayarlarda yapılan bir hatadan dolayı çok sayıda kişinin mağdur duruma düştüğünü belirten İhsan Ünal, "20 Nisan'a kadar yapılan yapılandırmalarda ve hesaplamalarda bilgisayarda yapılan bir hatadan dolayı çeşitli sorunlar ortaya çıktı. Bu yanlış nedeniyle hesaplamalar yanlış yapılarak vatandaşlarımızın Bağ-Kur borcu hesaplamaları yanlış yapılmış. Bu yanlıştan dolayı Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin kişi mağdur durumda. Bağ-Kur Merkez'den yapılan yanlışlıkla ilgili bizlere bilgilendirme mektubu geldi. Biz Aydın'daki mağdurlara tek tek ulaşarak yapılan hatayı kendilerine anlatıyoruz. Ve Bağ-Kur'a yeniden borcu çıkanların borçlarını 31 Mayıs'a kadar yeniden yatırmasını istiyoruz. Çünkü borçlarını 31 Mayıs'a kadar yatırmayanların emeklilik başvuruları iptal edilecek" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam