10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

ÇORUM (A.A) - Çorum Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, "Her yaşta görülebilen depresyona kadınlarda erkeklere oranla iki kat

ÇORUM (A.A) - Çorum Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, "Her yaşta görülebilen depresyona kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla rastlanmaktadır" dedi.

Kılıç, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanın da mükemmel bir organizma olmasına rağmen kusursuz olmadığını belirtti.

Hastalığın, yaşamın doğal bir olgusu olduğunu vurgulayan Kılıç, "Mesela, gözümüzün rahatsızlığı söz konusu olduğunda göz doktoruna, dişimiz ağrıdığında ise diş hekimine gideriz. Ruh da bedenin bir parçasıdır ve yaşadığımız travmalardan dolayı o da hastalanabilir. Gözümüz ve dişimiz rahatsızlandığında gerekeni yaptığımız gibi, konu ruh sağlığımız olduğunda da tereddüt etmemeliyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Depresyonun, ruhsal çöküntü olarak tanımı yapılan bir duygu-durum bozukluğu olduğunu ifade eden Kılıç, depresyonun her yaşta görülebilen ancak orta yaşlarda daha sık rastlanan bir hastalık olduğunu savunarak, "Her yaşta görülebilen depresyona kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla rastlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre depresyon günümüzün en yaygın 4. hastalığı olduğu, bu yüzyılın sonunda ise en yaygın 2. hastalık olacağı belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

Depresyonla ilgili tedavi sürecinin 2 ile 6 ay arasında değiştiğini vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Hastalığın aşılması noktasında ilaç tedavisinin yanı sıra zaman zaman psikoterapi uygulanmakta. Özellikle bilişsel davranışçı terapi destekli ilaç tedavileri oldukça başarılı. Kullanılacak olan ilaçların mutlaka hekim gözetiminde alınması ve gerekli olan zaman süresinin aşılmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Depresyon konusunda kişilere önerimiz ise depresyonun bir hastalık olduğunun kabul edilmesi ve doktordan yardım istenmesi önemlidir. Her insanın hayatının belli bir döneminde depresyon geçirebileceği düşünülmeli, depresyonun bir zayıflık ve güçsüzlük belirtisi olmadığı bilincinin hakim olması gereklidir. Çok önemli kararları hemen vermemeye çalışılmalı, kişi kendini zorlamamalıdır. İnsanlardan uzak kalmamaya çalışılmalı, televizyonda şiddet ve korku filmleri izlenmemelidir. Hobilere yönelik ya da komedi programları izlenmelidir. İsteksiz düşüncelere rağmen az da olsa değişik işler yapılmalıdır."

Reklam
Reklam

Kılıç, herkese hem bedenen hem de ruhen sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam dilediğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: