10 ilde daha aile hekimliği uygulaması

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesinde pilot il Düzce'de başlatılan Aile Hekimliği Uygulaması'nı 10 ile daha yaygınlaştırıyor.

Bakanlık, uzun araştırmalar sonunda bu yıl uygulamaya geçilecek 10 il daha belirledi. Söz konusu 10 il, Adıyaman, Bolu, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir ve Samsun olarak belirlendi. Uygulama, 2007 yılında ise tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun, 9 Aralık 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanunun 8. maddesi uyarınca, uygulama esaslarını belirleyen yönetmelik 6 Temmuz 2005 tarihinde, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması kapsamında Sağlık Bakanlığı'nca çalıştırılan personele yapılacak ödemeler ve sözleşme şartları hakkındaki yönetmelik ise 12 Ağustos 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı.

Reklam
Reklam

Bakanlık uyguma için pilot il olarak Düzce'yi seçti. Sağlık Bakanlığı, 2006 yılı içinde 10 ilde daha Aile Hekimliği Pilot Uygulamasını başlatmayı planlıyor. Bakanlık, bunun için değişik il isimlerini gündeme alarak yoğun araştırmalar yaptı. Pilot ilin sağlık altyapısı, sağlık personeli durumu gibi bir takım kriterleri inceleyen bakanlık, sonuçta 2006 yılında 10 il adayını belirledi. Kesin olmamakla birlikte uygulamanın başlatılacağı iller şunlar:
"Adıyaman, Bolu, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir ve Samsun."

Bakanlık, yapacağı son incelemeler sonunda bu 10 ilde daha başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek. Aile Hekimliği Uygulaması Düzce'den sonra bu yıl 10 ilde uygulama yaygınlaştırılacak, 2007 yılında ise tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak.

Aile hekimi uzmanları, 2 milyarın üzerinde maaşın yanı sıra "kayıtlı hasta başına" da ek ücret alacak. Fazla hastası olan bir hekimin maaşı 6 bin YTL'yi bulacak. Vatandaşlar kendilerine en yakın sağlık ocağına giderek istediği hekimi kendi seçecek. Fakat memnun kalmadığı takdirde 1 yıl sonunda hekim değişikliği yapabilecek. Her bir aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı, asgari bin, azami 4 bin kişi olacak. Uygulama ücretsiz olacak ve haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek. Uygulamaya geçilen yerlerde, acil haller ve zorunlu sebepler dışında aile hekiminin sevki olmaksızın, sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat eden kişilerden, tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna bakılmaksızın, Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'nca ortaklaşa belirlenen oranda katkı payı alınmasına imkan tanıyor. Aile hekimlerinin şahsi kayıtları, ilgili il ve ilçe sağlık idare birimlerinde tutulacak. Aile hekimlerinin kullandığı basılı veya elektronik ortamda tutulan kayıtlar, kişilerin sağlık dosyalarıyla raporlar, sevk belgesi ve reçete gibi belgeler resmi kayıt ve evrak niteliğinde olacak. Yasa, bu kayıt ve belgelerin, hekimin ayrılması veya kişinin hekim değiştirmesi durumunda eksiksiz olarak devredilmesini, birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve diğer belgelerin, aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde aile hekimleri tarafından düzenlenmesini hükme bağlıyor. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygunlukla diğer konularda Bakanlık, ilgili mülki idare ve sağlık idaresinin denetimine tabi hale getiriliyor. Kişilerin ağız ve diş sağlığını korumak ve bu hizmetlerin daha etkili ve verimli yürütülmesini sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı'nca tespit edilecek illerde pilot uygulama yapılmasını hükme bağlayan Aile Hekimliği Yasası, bu hizmetler karşılığında yapılacak ödemelerin, hizmetten yararlananların ilgisine göre bağlı bulundukları kurum bütçelerinden veya sosyal güvenlik kuruluşlarından karşılanmasıyla diğer hususlara ilişkin usul ve esasların Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları tarafından müştereken belirlenmesini hükme bağlıyor.

Reklam
Reklam