10. İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı

Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç: - “Yılın ilk yarısında sigorta sektörü toplam prim üretimi yüzde 21 artarak 28 milyar TL’ye ulaşmış. Trafik sigortası primleri yüzde 34 büyüyerek 7,5 milyar TL’ye çıkmış ve genel prim artışına en büyük katkıyı yapmış. Dolayısıyla 2017’deki tavan fiyat uygulamasının etkilerini prim üretimi bakımından atlatmış görülüyor” - “2018 yılının ilk yarısının sigorta sektörü bakımından olumlu geçtiğini ifade edebiliriz” - TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu: - “3 yılda 3 defa kaza yapanlar var. Bunu meslek haline getirenler var. Kaza basit bir şey değil. Alkol kullananın 6 ay ehliyetine el konuluyor, kaza yapma riski var diye, kaza yapanın da ehliyetine en azından belli bir süre el konulsun”

İSTANBUL (AA) - Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç, bu yılın ilk yarısında sigorta sektörünün toplam prim üretiminin yüzde 21 artarak 28 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “Trafik sigortası primleri yüzde 34 büyüyerek 7,5 milyar TL’ye çıkmış ve genel prim artışına en büyük katkıyı yapmış. Dolayısıyla 2017’deki tavan fiyat uygulamasının etkilerini prim üretimi bakımından atlatmış görülüyor.” dedi.

Genç, Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından gerçekleştirilen 10. İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı’nda yaptığı konuşmada, bankacılık dışı finans sektörünün öneminin gitgide daha da iyi anlaşıldığını belirterek, bunun tek başına devletin yapabileceği bir şey olmadığını, devletin açtığı alanların, alandaki aktörler tarafından doldurulabilmesi gerektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Sigorta şirketlerinin kefalet sigortası, bina tamamlama sigortası gibi benzer konularda finansal risklerle ilgili uzmanlaşması gerektiğini vurgulayan Genç, “Yılın ilk yarısında sigorta sektörü toplam prim üretimi yüzde 21 artarak 28 milyar TL’ye ulaşmış. Trafik sigortası primleri yüzde 34 büyüyerek 7,5 milyar TL’ye çıkmış ve genel prim artışına en büyük katkıyı yapmış. Dolayısıyla 2017’deki tavan fiyat uygulamasının etkilerini prim üretimi bakımından atlatmış görülüyor.” diye konuştu.

\

- “2018 yılının ilk yarısı sigorta sektörü bakımından olumlu geçti”

Genç, sektörün ilk yarıdaki finansal sonuçlarına ilişkin bilgi vererek, “2018 yılının ilk yarısının sigorta sektörü bakımından olumlu geçtiğini ifade edebiliriz. Toplam kar rakamının yüzde 51 gibi yüksek oranda artmasının kaynağı teknik kardaki artış ile birlikte mali kardaki yüksek artış. Aslında teknik kar yüzde 35 artmış ama mali kar daha yüksek arttığı için bunu yükseğe çekiyor. Bunun nedeni de artan faiz oranlarıdır.” dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) otomatik katılımdaki caymanın beklentilerinden fazla olduğunu aktaran Genç, bunun çalışanlara anlatılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Genç, otomatik katılıma ilk giriş yapanlardaki caymanın daha fazla olduğuna, bilinç arttıkça çıkışların azaldığına işaret ederek Yeni Ekonomi Programı’nda BES’in geçmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sigorta sektöründe eşdeğer parça ile ilgili ilk düzenlemenin 2015 yılında Hazine tarafından yapıldığını belirten Genç, “İlerleyen zaman içerisinde bu düzenlemenin Sanayi Bakanlığımız ve TSE tarafından yapılmasının daha uygun olacağı düşünüldü. Şu anda bu konudaki düzenleme çalışmaları devam ediyor. Eşdeğer parça kullanımı özellikle cari açığa fayda bakımından önem arz ediyor. Gerek TSE gerek bakanlığımızla beraber bu düzenlemenin bir an önce çıkması için gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

\

- “Bizim sektörümüz rekabetin yoğun olduğu ve biraz da sabırlı bir sektör”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ise Türkiye’de sigorta sektöründe 63 şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek sektörün finansal rakamları hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, sigorta sektörünün büyüme trendinin ekonomik büyümeye bağlı olduğunu ifade ederek, “Trafik, primlerinde artış olduğu kadar hasar maliyeti olan bir branş. Bu branş 13 yıldır zarar ediyor. Bu yıl zararı faiz gelirlerinden dolayı kurtardık.” dedi.

Reklam
Reklam

Kaskodaki ve trafikteki yedek parça maliyet artışları, enflasyonun etkisi, asgari ücrete yansıması düşünüldüğüne henüz hasarın daha realize olmadığını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde maliyet artışlarının faizin iyi etkisine rağmen karlılık üzerine olumsuz etki yapacağını öngörüyoruz. Kur ne olacak bilemiyoruz. Sadece kurun etkisine ilişkin bir çalışma yaptık. Kurun trafik tarifesinin bugün itibarıyla yüzde 12, kasko tarifesinin yüzde 20 artırması gerekiyor ama sektör bunu yansıtmıyor. Bizim sektörümüz rekabetin yoğun olduğu ve biraz da sabırlı bir sektör.”

Eroğlu, “Ceza puanlarını bize verin, biz bunu tarifede kullanalım” dediklerini aktararak, “Karayollarında kazaların yoğunlaştığı yerler var, onları çözelim. Trafik canavarlarına özel eğitime başladık. 3 yılda 3 defa kaza yapanlar var. Bunu meslek haline getirenler var. Kaza basit bir şey değil. Alkol kullananın 6 ay ehliyetine el konuluyor, kaza yapma riski var diye, kaza yapanın da ehliyetine en azından belli bir süre el konulsun.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tarifelere yönelik artış taleplerinin bulunduğunu da aktaran Eroğlu, “Eşdeğer parça kullanımını artırmak istiyoruz. Eşdeğer parça kullanımı artınca sürücünün güvenliğiyle ilgili bir sorun yok. Motorun ana aksamından bahsetmiyoruz. Body grubu ve aydınlatmadan bahsediyoruz. 3 milyar TL'lik parça için dışarıya kaynak aktarıyoruz, bu eşdeğer parça artarsa cari açığın kapanmasına 500 milyon dolarlık fayda sağlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Yarın sona erecek konferansa, Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz’ün yanı sıra sigorta şirketlerinin genel müdürleri ve diğer sektör paydaşları da katıldı.