10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı. Yağmur altında gerçekleştirilen Anıtkabir ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve devlet erkanı, açılan şemsiyelerin altında aslanlı yoldan yürüyerek mozoleye çelenk koydu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te saygı duruşu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda iki dakika saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'te devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürümesiyle başladı. Yağmur altında gerçekleşen Anıtkabir ziyaretinde devlet erkanı, açılan şemsiyelerin altında yürüdü. Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığındaki kortejde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye bıraktı.

Reklam
Reklam

Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'te "ti sesi" ve siren ile iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizim içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Nitelikleri, her alandaki performansı, gelişme potansiyeli ve sahip olduğu güç unsurlarıyla Türkiye parlak bir geleceğe kararlı adımlarla yürümektedir. Milletimiz bu özgüvenle ileriye bakmakta, ortak hedeflerde kenetlenerek modern, demokratik Türkiye'yi hep birlikte inşa etmektedir. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak aziz milletimizin daima en önemli ikbali olacaktır. Ebediyete intikalinizin 74. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Reklam
Reklam

Devlet töreninin ardından askeri ve sivil erkan ile öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı. Bayraklar, saat 09.05'ten itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait sirenler de saat 09.05'te iki dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki sürücüler durarak kornalarını çalarken, vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Resmi törenin ardından Atatürk'ün okuduğu 10. Yıl Nutku, Anıtkabir'deki hoparlörlerden törene katılanlara dinletildi.

Resmi törenin ardından ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posteriyle Anıtkabir'e gelen çok sayıda vatandaş da Atatürk'ün mozolesine çiçek bıraktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: