Mustafa Kemal Atatürk, tarih 10 Kasım 1938'i gösterdiğinde, sabah saat 09.05'te Dolmabahçe'deki odasında hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ü anmak ve Atatürk sevgisini yaşatmak isteyen öğrenciler 10 Kasım'da saat 09.05'te Atatürk'ü anmak için hazırlıklarını sürdürürken diğer yandan 10 Kasım'da okullar tatil mi? Sorusuna yanıt arıyor. Biz de 10 Kasım okullar tatil mi? Sorusunu Mynet.com okuyucuları için yanıtladık.
Bu sene 10 Kasım Salı gününe denk geliyor. Öğrenciler, veliler ve kamu çalışanları bu günün tatil olup olmadığı konusunda ise bir açıklama bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015-2016 çalışma ve iş takviminde 10-16 Kasım tarihleri arasından Atatürk haftası sebebiyle çeşitli etkinler düzenleneceği belirtildi ancak. 10 Kasım Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanan resmi tatil günleri listesinde yer almıyor. Bu nedenle öğrenciler 10 Kasım'da okullarına kaldığı yerden devam edecek.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HASTALIK SÜRECİ VE 10 KASIM
Siroz teşhisi konulması
Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi. Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti.
Hatay gezisi ve İstanbul'a geçiş
Mustafa Kemal Atatürk son güney illeri seyahati sırasında Adana'da (24 Mayıs 1938) Atatürk aynı gün törenden sonra, Hatay Sorunu ile ilgili olarak Mersin'e hareket etti ve daha sonra Adana'ya geçti. Yapılan askeri geçit törenleri ile ordunun başında olduğunu gösterdi. Bu törenler işe yaradı, dış basında çıkan hastalık ve "ölüyor" tarzı haberler kesildi. Ancak bu seyahat Atatürk'ün hastalığını iyiden iyiye artırmıştı. Atatürk 26 Mayıs 1938 günü son defa Ankara'dan ayrıldı, İstanbul'a hareket etti. İstanbul'da 1 Haziran 1938'de Savarona Yatı'na geçti ve 25 Temmuz 1938'e kadar orada kaldı. Yaz sıcakları üzerine tekrar Dolmabahçe Sarayı'na döndü.
Atatürk'ün vasiyeti
5 Eylül 1938 günü Atatürk vasiyetini yazdı ve bütün malvarlığını belirli şartlarla, genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'ne bıraktı. Kız kardeşine, manevi çocuklarına ve İsmet İnönü'nün çocuklarına para yardımı yapılmasını belirtti. Ayrıca Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na da belirli miktarlarda yardım yapılmasını istedi.
Komaya girmesi
Hastalık giderek ilerliyordu ve Atatürk'ün karnında yeniden su toplanmıştı. Ekim ayında yeniden su alma işlemi yapıldı. İşlemin ardından 16 Ekim 1938 günü öğleden sonra Atatürk ağır bir komaya girdi. Hükümet, ulusu Atatürk'ün sağlık durumundan haberdar etmek amacıyla 17 Ekim 1938'den itibaren Anadolu Ajansı aracılığı ile resmi tebliğler yayınlamaya başladı. Atatürk girdiği komadan 21 Ekim günü çıktı. Çok istemesine rağmen sağlık durumu elvermediği için 29 Ekim 1938 günü Ankara'da cumhuriyetin onbeşinci yıldönümü kutlamalarına katılamadı. Bayram nedeniyle Ankara'da düzenlenen törenlerde Türk Ordusu'na hitaben yazdığı bayram konuşmasını Başbakan Celâl Bayar okudu. 29 Ekim akşamı Ankara'dan dönen Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Dolmabahçe Sarayı önünden geçerken sevgi gösterilerinde bulundular. Atatürk'ün TBMM beşinci dönem dördüncü yasama yılını açış konuşmasını da 1 Kasım 1938'de Başbakan Celâl Bayar okudu.
Ölümü
7 Kasım 1938 günü son defa karnından su alınma işlemi yapıldı. 8 Kasım 1938 akşamı saat 19.00'da Atatürk doktoru Neşet Ömer İrdelp'e bakarak "aleykümesselam" dedi ve son büyük komaya girdi. 9 Kasım günü ve gecesi bu ağır koma devam etti. Atatürk, 10 Kasım 1938 perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti.
Atatürk'ün naaşı 16 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı tören salonunda katafalka konuldu. Cenaze namazı 19 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı'nda kıldırıldı. Cenaze aynı gün Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e oradan da aynı günün akşamı 20.30'da Ankara'ya götürüldü. Ertesi gün (20 Kasım 1938) Ankara'da başta Cumhurbaşkanı İsmet İnönü olmak üzere devlet erkanı tarafından karşılanan cenaze TBMM önünde hazırlanan katafalka konuldu. 21 Kasım 1938 günü yabancı devletlerden gelenlerin de katıldığı bir cenaze töreni ile Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Aynı günün akşamı Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Atatürk üzerine bir radyo konuşması yaptı.
Anıtkabir'e nakli
Atatürk'ün anıt mezarı Anıtkabir'in yapımına 1944 yılında başlandı ve 1953 yılında tamamlandı. Ölümünden 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi'nden alınarak törenle Anıtkabir'e getirildi.
2015 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ
Yılbaşı, 1 Ocak Perşembe
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan Perşembe
Emek ve Dayanışma Günü, 1 Mayıs Cuma
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve spor Bayramı, 19 Mayıs Salı
Ramazan Bayramı Arefe, 16 Temmuz Perşembe (Yarım Gün)
Ramazan Bayramı 1. Gün, 17 Temmuz Cuma
Ramazan Bayramı 2. Gün, 18 Temmuz Cumartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün, 19 Temmuz Pazar
Zafer Bayramı, 30 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı Arefe, 23 Eylül Çarşamba (Yarım Gün)
Kurban Bayramı 1. Gün, 24 Eylül Perşembe
Kurban Bayramı 2. Gün, 25 Eylül Cuma
Kurban Bayramı 3. Gün, 26 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 4. Gün, 27 Eylül Pazar
Cumhuriyet Bayramı, 28-29 Ekim Çarşamba-Perşembe (1.5 Gün)