10 Mayıs Dünya sağlık için hareket et günü

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Veysel DOĞANAY 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü nedeniyle bir açıklama yaptı

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.

Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir.Aynı zamanda toplum ferahını,çevrenin korumasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır.

Reklam
Reklam

Fiziksel aktivite ve koroner kalp hastalığı, inme ve diyabet riskinin azaltılması arasında direkt bir ilişki vardır. Hafta başına 150 dakikalık hareket seviyeleriyle gerçekleşen risk azalmasıyla birlikte, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarına yönelik doz davranış ilişkisi mevcuttur. Kanıtlar, günlük 30 ila 60 dakikalık fiziksel aktivitenin meme ve kolon kanseri riskini dikkate değer ölçüde azalttığını göstermektedir. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Egzersiz yapmak için zaman ya da başka koşullar nedeniyle olanak olmadığı düşünüldüğünde, gün içindeki zorunlu hareketler egzersize dönüştürülebilir;

•Ailece yapabileceğiniz fiziksel aktivite zamanları oluşturmak,

•Özel araç yerine toplu taşıtları tercih etmek,

•Gidilecek yere varmadan bir kaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam etmek,

•Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak,

•Hızlı yürüyüşle alışveriş yapmak

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Dünya sağlık örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde(okul,ev,işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlık davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 10 Mayıs her yıl 81 İlimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır..

Reklam
Reklam

Hareketsiz meslek gruplarından biri olarak bilinen, çalışma saatlerinin büyük bir kısmını sandalyede oturarak, bilgisayar karşısında çalışarak geçiren hareketsiz meslek gruplarından biri olarak bilinen masa başında çalışanlarda, özellikle bilek, dirsek, boyun, bel ve sırt ağrıları çok fazla görülmektedir. Masa başında çalışan bireylerin, egzersizin sağlığın geliştirilmesinde önemli bir faktör olduğunun farkına varmaları ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi doğrultusunda her gün en az yarım saatlerini egzersiz yapmaya ayırmalarının teşvik edilmesi amacıyla 10 Mayıs 2013 tarihindeki Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü etkinliği kapsamında İlimizde de, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü çalışan personellerine Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü işbirliği içerisinde bir antrenör eşliğinde 10 Mayıs Cuma günü saat:09.00’da masa başı egzersizleri yaptırılarak, broşür dağıtılarak bu egzersizlerin alışkanlık haline getirmesi amaçlanmaktadır.

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ HAYATINIZIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN. AKTİVİTENİZİ GÜN İÇİNDE 10’AR DAKİKALIK SEANSLARA BÖLÜN

Reklam
Reklam

Ajans23/Arzu Akın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz