Çevre ve Orman Bakanlığı, 10 milyon ton tavuk dışkısını ele aldı. Akademisyenler, tavukçular ve ziraat mühendislerinin bir araya geldiği toplantıda 10 milyon ton tavuk dışkısının akıbeti hakkında beyin jimnastiği yapıldı. Katılımcılar, Avrupa ve Amerika’da tavuk dışkılarının organik tarımda kullanıldığı, Türkiye’de de bu yönde adım atılması gerektiği görüşünde birleşti.
Tavukçuluk sektörü ve bunun çevresel etkileri, Ankara Hilton Oteli'nde yapılan toplantıda ele alındı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'nin de sunumlar yaptığı toplantıda Türkiye’de yumurta ve piliç üretimi yapan tavuk sektörünün giderek büyüdüğüne dikkat çekildi. Arama toplantısında, yıllık 10 milyon ton tavuk gübresi ortaya çıktığı, gelecek yıllarda bu sayının 15-20 milyon tona çıkacağı belirtildi. Bu dışkıların çevre için büyük tehdit oluşturduğuna vurgu yapılarak, işlenip gübre haline getirilmesi istendi. Gübrelerle topraklarda organik üretim yapılması istenen toplantıda “Bu dışkıdan kaçış yok. Bu hammaddeyi işlerseniz topraklara deva olacak bir yapı olacak. Şiddetle organik gübreye ihtiyaç var. Bu büyük çelişki ve tezat var. Ülkeler yapıyor da biz neden yapamıyoruz. Dışkı lava benzer. Başıboş bırakırsanız bulunduğu yerleri yakar gider. Onu işlerseniz son derece değerli gübre elde edersiniz. Dışkıyı işleyip paketlemek gerekir.” sonucuna varıldı.
Tavuk dışkısından aynı zamanda elektrik üretilebileceği, devletin 13,3 dolar/cent alım garantisi verdiği ifade edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz