'10 Numara Yağ' Tebliği Sanayiciyi Tedirgin Etti

1 Temmuz’dan itibaren akaryakıt ürünleri haricinde kalan petrol ürünlerine getirilen uygunluk yazısı yükümlülüğü, sanayiciyi tedirgin...

1 Temmuz’dan itibaren akaryakıt ürünleri haricinde kalan petrol ürünlerine getirilen uygunluk yazısı yükümlülüğü, sanayiciyi tedirgin etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, tebliğin ticari hayatın normal akışına uygun olmadığını savundu: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun kötü niyetlilere ve kötüye kullanımlara önlem alma düşüncesiyle hazırladığı anlaşılan tebliğle getirilen uygunluk yazısı alınması, yenilenmesi ve kapatılması işlemleriyle bu işlemler için öngörülen ağırlaştırılmış bürokrasi, bizlerin mevcut yüklerine yeni, zahmetli, maliyetli ve üstelik ticari hayatın normal akışına hiç uygun olmayan gereksiz bir yükümlülük eklenmesi anlamına geliyor.”

Reklam
Reklam

EPDK’nin 24 Nisan 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan "Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ ile sanayicilere "uygunluk yazısı" yükümlülüğü getirildi. Tebliğin uygulanmasına ilişkin tarih ise 1 Temmuz 2013 olarak belirlendi. Kamuoyunda "10 numara yağ problemi" olarak bilinen ve akaryakıt dışı petrol ürünlerinin kötüye kullanılmasını engellemeye yönelik tebliğin kapsamına 67 petrol ürününün girdiğini belirten Yorgancılar, “Bu ürünlerin sevkiyat başına 150 kg.'ı aşması halinde uygunluk yazısı alınması zorunluluğu getiriliyor. Her bir varilin yaklaşık 200 kg. olduğu varsayıldığında bu yeni uygulama, sanayicinin tamamını ilgilendirmektedir.” diye konuştu. Yorgancılar’ın verdiği bilgiye göre EPDK tarafından verilecek uygunluk yazısı, her yılın 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak. Bu sürenin bitiminden itibaren 30 gün içinde, o yıl için verilmiş uygunluk yazılarının aslının EPDK’ye iade edilmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

İzin sürecinin neredeyse akaryakıt harici petrol ürünlerinin karneye bağlanması anlamına geldiğini ileri süren EBSO Başkanı Yorgancılar, şunları kaydetti: “İzin için her yıl veya yıl içinde her talepte yeniden uygulanacak bir süreç öngörülmüştür. Tıpkı yatırım teşvik belgelerindeki uygulamaya benzer olarak, alınan her uygunluk yazısının kapatma işlemi yapılacaktır. Üstelik Maliye Bakanlığı, Resmî Gazetede yayımlanan 421 No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile söz konusu ürünlerin satışını ve ithalatını yapan yaklaşık 300 firmaya 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren elektronik fatura, 2014 takvim yılı için de elektronik defter tutma zorunluluğu getirmiştir. Bu ürünlerin kimlere ve hangi miktarda satıldığı gibi detaylar, ilgili idarelerin denetim birimlerince kolayca ve anında izlenebilecektir. Uygunluk yazısı alınabilmesi için yapılacak izin başvurusunda gerekli belgeler, ekleri, izin süreci ve diğer hususlar, sanayicilerimiz için normal ticaretin akışına ve icaplarına uymayan, fuzuli yere çok ağır bir bürokrasi içeren, maliyetli ve üretim faaliyetlerimizi olumsuz etkileyecek boyuttadır. Bu nedenle bu tebliğ ya yürürlükten kaldırılmalı ya da sanayicinin mağduriyetini giderecek şekilde esnetilmelidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz