10 Numara Yağın Yakıt Olarak Kullanılmasının Yasaklanmasına Destek

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, 10 numaralı yağın yakıt olarak...

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, 10 numaralı yağın yakıt olarak kullanılmasının yasaklanmasını olumlu karşıladıklarını açıkladı. Prof. Dr. Atamanalp, bu yağların su üzerinde oluşturdukları film tabakası ile suyun ışık geçirgenliğini azalttığını ve fotosenteze mani olduğuna dikkati çekerek, balıkların su içerisindeki kirleticileri bünyelerinde depolayıp nihai tüketici olan insanlara kadar ulaştırdıklarını da vurguladı.

Ekonomik olması nedeniyle karayolu ulaşımında yaygın kullanılmakta olan 10 numara yağın atmosferi kirletmesinin yanı sıra farklı şekillerde su kaynaklarına ulaşarak sucul ekosistemlerde önemli zararlara neden olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akamanalp,"Yoğun bileşimlerinden dolayı çok düşük konsantrasyonlarda olsalar dahi suların evsel ya da tarımsal amaçlı kullanımlarını engelleniyor. Bu yağların su üzerinde oluşturdukları film tabakası ile suyun ışık geçirgenliğini azaltıyor ve fotosenteze mani oluyor. Balıkların su içerisindeki kirleticileri bünyelerinde depolayıp nihai tüketici olan insanlara kadar ulaştırarak, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Ülkemizde kaygı verici boyutlarda kullanılan bu yağlarla ilgili Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin aldığı kararın bu alanda bilimsel çalışma yapan insanları ve bizleri mutlu etti." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: