10 santim uzamak istedi hayatı karardı

Mersin'de boyunu 10 santim uzatmak isterken sakat kalan 41 yaşındaki Meryem Akyol'un açtığı dava sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası'nın 8'de 8 kusurlu bulduğu doktora mahkeme 417 TL ceza verdi. Karara itiraz eden Akyol, gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşıyacağını söyledi.

Meryem Aksoy, boyunu 10 santim uzatabilmek için 2001 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren özel bir hastaneye başvurdu. Burada Dr. Ömer S. tarafından 5 bin TL karşılığında muayene edilen Aksoy, aynı tarihte ameliyata alındı. Doktorunun "20 günde iyileşir, sağlığına kavuşursun" dediği Meryem Akyol, söz konusu hastanede 1 yıl boyunca kontrol altında tutuldu ve tedavisi 3 yıl sürdü. Buna rağmen durumu kötüleşen Akyol'un sağ bacağındaki yara iyileşmedi, sol bacağı da diz hizasından bükülme özelliğini kaybetti. Sakat kalıp tekerlekli sandalyeye mahkum olan Akyol, kendisini ameliyat eden Dr. Ömer S. hakkında 2004 yılında Tarsus 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne "dikkatsizlik ve tedbirsizlikle yaralamaya sebebiyet vermek" suçlamasıyla dava açtı. Davayla ilgili olarak mahkeme, Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası'nın da görüşünü aldı. Şura, yapılan incelemeler sonucunda doktoru 8'de 8 kusurlu buldu.

Reklam
Reklam

Çıkartıldığı mahkemede Meryem Akyol'u suçlayan Ömer S., "Kendi kusuru nedeniyle iyileşemedi" dedi ancak mahkeme doktoru suçlu buldu ve 3 ay hapis ile 141 TL para cezasına çarptırdı. Ceza, Ömer S.'nin duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak önce 2 ay 15 gün hapis cezasına, ardından da günlüğü 4 TL'den olmak üzere toplam 300 TL para cezasına çevrildi.

Karara tepki gösteren ve kendisini sakat bırakan doktora 417 TL para cezası verilmesini 'komik' bulduğunu belirten Meryem Akyol, "Böyle bir ceza olamaz. İnsan hayatı bu kadar da ucuz olmamalı. Benim ameliyatla birlikte hayatım karardı. Tüm dünya başıma yıkıldı adeta. Eve hapsoldum ve istediğim gibi yürüyüp hareket edemiyorum. İstediğim kıyafeti ya da ayakkabıyı giyemiyorum. Ama bunun karşılığı 417 TL oldu, böylesine komik bir ceza olamaz. Yüksek Sağlık Şurası'nın 8'de 8 kusurlu bulduğu biri hakkında mahkeme nasıl böyle bir karar verir?" dedi.

"KEŞKE AMELİYAT OLMASAYDIM DA HEP AYNI KALSAYDIM" Ameliyatla boyunu uzatma girişiminde bulunduğu için pişman olduğunu dile getiren Akyol, "Keşkeler fayda etmiyor ama keşke ameliyat olmasaydım ve boyum hep aynı kalsaydı. Bu ameliyat benim tüm hayatımı bitirdi. Evlilik hayatım sona erdi. Her şeyden de önemlisi doktor benim geleceğimi karartı. Arkadaşlarım istedikleri gibi gezip dolaşır ama ben hiçbir şey yapamıyorum. Evden dışarı dahi çıkamıyorum. 10 dakikada gidebileceğim yere 1 saatte ancak varabiliyorum" diye konuştu.
Öte yandan, Meryem Akyol'un Dr. Ömer S. hakkında Tarsus 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı 100 bin TL manevi, bin TL de maddi tazminat ve 4 bin TL tedavi giderleri olmak üzere toplam 105 bin TL'lik tazminat davasının hala devam ettiği öğrenildi. Dr. Ömer S.'nin yine Tarsus 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, İngiltere'de yaşayan Zeynep ve Rahim Coşkun çiftinin omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüme engelli dünyaya gelen 16 yaşındaki oğulları Cihan Coşkun'un ölümüne neden olduğu iddiasıyla 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı öğrenildi. 2005 yılında çeşitli ameliyatlara alınan Coşkun'a yanlış kan verildiği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonların hastane koşullarında giderilemediği için hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Meryem Akyol'un Dr. Ömer S. hakkında açtığı davayla ilgili Yüksek Sağlık Şurası tarafından alınan 3 sayfalık karar metninin sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor: "Dosyadaki bilgi, belge ve bulgular değerlendirildiğinde, yapılan boy uzatma ameliyatının 'İlizarov' tekniğine uygun olmadığı, filmlerin incelenmesinde, hastaya yapılan uzatmanın tedrici yapılmayıp muhtemelen akut yapılmış olduğu, sol tarafta yapılan ukut uzatmada proksimal tibilofibular eklemde fibulo osteotomisi yapılmadığı için luksasyon (çıkıntı) oluştuğu, sol dizde meydana gelen bu hareket kısıtlığının ve ortaya çıkan olumsuz sonucun hastanın fizik tedavi yapmamasından değil, tedaviye bağlı olduğu, bu nedenle Dr. Ömer S.'nin 8/8 kusurlu olduğuna, gelişen osteomiyelitin ise bir komplikasyon olduğuna oybirliği ile karar verildi."

Reklam
Reklam

İHA