10 soruda otomatik bireysel emeklilik

Aylardır beklenen bireysel emeklilikte otomatik katılım netleşti. TBMM Başkanlığına sunuldu.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek.

KİMLERİ KAPSAYACAK?

1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yeni düzenlemeyle 45 yaş altı çalışanlara otomatik bireysel emeklilik geliyor.

ŞU AN ÇALIŞANLARI ETKİLEYECEK Mİ?

Reklam
Reklam

Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

MAAŞTAN NE KADAR KESİLECEK?

Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Kesinti 50 liranın altında olmayacak.

MAAŞTAN BAŞKA BİR KESİNTİ OLACAK MI?

Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak. Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak.

SİSTEMDEN NE ZAMAN ÇIKILABİLECEK?

Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışalar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.

DEVLET KATKISI OLACAK MI?

Sisteme dahil olanlara gerekli süreyi tamamlamaları şartıyla devlet desteği sağlanacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.

Reklam
Reklam

OTOMATİK ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLECEK Mİ?

Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek. Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.

İŞVEREN DÜZENLEMEYE UYMAZSA CEZASI VAR MI?

İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİKTE OLAN NE YAPACAK?

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 22 Temmuz 2016 itibariyle Türkiye'de 6,4 milyon kişinin bireysel emekliliği bulunuyor.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye'de toplam ücretli çalışan sayısının 18 milyon, 45 yaş altındaki çalışan sayısının ise 13 milyon olduğunu belirterek, 45 yaş altındaki çalışanların sisteme otomatik olarak katılacağını ve her yıl iş hayatına katılan yaklaşık 800 bin kişinin de sisteme dahil olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

BES'te planları bulunanların otomatik katılıma dahil olmalarının şart olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Normal kendi planları olanlar otomatik katılımdan cayabilirler. Buradaki asıl hedef BES'i olmayan segment. BES'i olan vatandaşlarımız zaten sisteme girmişler, tasarruf ediyorlar, belli haklar kazanmışlar. Benim tavsiyem, sistemde var olanların kendi planlarına devam etmesidir." şeklinde konuştu.