Bu dönemdeki bir 10 yaş çocuğu, çocukluğun gerek döneme özgü, gerekse genel tüm özellikleri kendinde toplamıştır. Bu dönemde ergenlik döneminde görülecek olan gerilim ve huzursuzluklar, onun için geçerli değildir. Fakat 10 yaş dönemin de bazı çocuklarda yavaş yavaş ergenliğe geçiş söz konusu olabilir. Yinede genel anlamda bakacak olursak bu yaş gerilimin dengelendiği altın bir çağdır. 10 yaşındaki bir çocuğun gelişimini 9 yaşındaki bir çocuk ile karşılaştıracak olursak, 10 yaşındaki bir çocuğun 9 yaşındakine göre bedence daha büyük fakat daha güçlü olmadığını görürüz. Aynı şekilde tüm bedensel ve ruhsal gelişiminin dinamiği ve olgunluğu açısından da bakacak olursak 9 yaşındaki bir çocuğa göre çok daha gelişkin olduğunu gözlemleriz. Bu dönemdeki çocukların çevrelerine olan ilgileri 9 yaşındaki bir çocuğa göre daha çok çeşitlilik gösterir. Çocuğun ilgisi çok çabuk değişebilir ve farklı konulara yönelebilir. 9 yaşındaki çocuklar da genel bir gerginlik söz konusu iken 10 yaşındaki bir çocukta bu gerginlik tümüyle gitmiş, onun yerine uysallık ve uyumluluk gelmiştir. Bu durum da 10 yaş çocuğunun daha hoşgörülü ve ılımlı olmasına nedendir.
Bu dönemdeki çocukların sağlık durumları genel itibari ile iyidir. Önceki dönemlerde sıkça hastalanan çocukların sağlık durumları bu yaşta düzelmiştir. 9 yaşındayken çocuklarda görülen karın ağrısı, baş ağrısı, kol ve bacak ağrıları gibi bedensel hastalıklardan yakınmaların bu dönemde azaldığı ya da tümüyle kaybolduğu gözlemlenir. Bu dönemdeki kızlar genellikle erkeklerle aynı boydadırlar, ancak kız çocukları erkeklere oranla daha hızlı büyürler. Çoğu kız çocuğu bu yaşta çok çabuk boy atmaya başlar. Vücut hatlarının yuvarlaklaşarak belirginleştiği, yüz hatlarının ise yumuşamaya başladığı görülür. Gelişimin bir gereği olarak kalça ve göğüslerde yağ birikiminin arttığı görülür. Erkek çocuklarının ise vücut yapılarının daha güçlü bir görünüm kazandığı, vücut hatların özellikle de çene, boyun ve göğüste daha yuvarlaklaşıp belirginleştiği dikkat çeker. Bu yaştaki çocukların genel bir çoğunluğu belli bir saatte yatıp kalkmaya karşı isteksizdir. Türlü bahaneler ile yatış saatini geciktirmeye çalışırlar.
10 yaşındaki bir çocuk uyumadan önce birçok faaliyet gerçekleştirebilir; radyo dinler, kitap okur, kendisi ile ilgili sorunları düşünür ve hayal kurar. Erkek çocukları uykuya daha çabuk dalar iken, kızlar ise daha geç uyurlar. Çocuklar, artık teknoloji çağının bir sonucu olarak hareket etmekte tasarruflu davranmaya başlarlar. Bu da çocuğunuzun hem fiziksel hem bilişsel hem de sosyal gelişimine ket vurmaktadır. Hatta sizin içinde mümkün ise, çocuğunuzla birlikte hareket etmeye, spor yapmaya ya da çocuğun fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimini destekleyecek etkinlikler yapmaya özen gösterin. Unutmayın ki hareketsizlik beraberinde obeziteyi de getirmektedir. Bu sebeple bolca hareket edilmeli, çocuğun enerjisini atmasına imkan verilmelidir. Aynı şekilde çocuk gelişimini ve sağlığını etkileyen bir diğer faktör ise aldığı besinlerdir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıklı beslendiğinden emin olmalısınız. Çocuğunuzun bolca kalsiyum, demir ve vitamin aldığından emin olmalısınız. Bolca su içmesini sağlayınız. Çocuğunuzun bilişsel ve ruhsal gelişimi için de günde en az 1 saatini kendisine ayırmasına ve sevdiği şeyleri yapmasına ya da hiçbir şey yapmamasına izin vermelisiniz. Çocukların uğraşlarının büyük çoğunluğu bir amaç için değilmiş gibi görünse de bunları kendi mantık yapısına göre, insanlararası ilişkilerde uyumu ve bu ilişkileri olgunlaştırmayı amaçlayarak yaptıkları unutulmamalıdır.