10 yıllık kan davası sona erdi

10 yıldan beri aralarında kan davasının sürdüğü Dersan ve Aydın ailesi barıştırıldı.

İki aile yapılan barış töreninde bir araya getirilerek kucaklaştırıldı....
Sait Özşanlı Barış Komisyonu’nda yer alan H.Sabri Parkim, H.Selahattin Aslan ve Zeki Kaya’nın girişimleriyle her iki aile ziyaret edildi. Aydın ailesinden Ömer Aydın ile Dersan ailesinden Mehmet Dersan ile görüşülüp ikna edilmesinin ardından verilen barış yemeği ile aileler barıştırıldı.
Ava Düğün Salonu’nda yapılan barış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Müftüsü Ali Melek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ile iki ailenin ileri gelenleri katıldı. Törende konuşan Müftü Ali Melek insanlar arasındaki husumetin giderilmesi, düşmanlığın ortadan kaldırılması için bir araya geldiklerini anımsattı. Melek, dargınlığı ortadan kaldıranların hak katında muteber olduklarını söyledi.
Ardından söz alan Baydemir de iki ailenin arasındaki barışın daha büyük barışlara vesile olmasını temenni ederek “Umarım barışın en büyüğü halklar arasında, Türkler ve Kürtler arasında ve Ortadoğu’da oluşur” dedi.
Önceki gün Mazıdağı’nda 80 yıldır sürdürülen husumete son verilen barış yemeğine katıldığını ifade eden Baydemir “5 bin insanımız toplanmıştı. Siyah değil, barışın simgesi olan beyaza bürünen bu insanların yüzlerinde ve yüreklerinde umut vardı” dedi.
**3 düşmanımız var**
Bu topraklarda yaşayan insanlarımızın sadece üç düşmanın varlığından söz eden Baydemir şunları söyledi: “Yokluk, yoksulluk ve cehalet. Bizim payımıza bu düşürülmeye çalışılıyor. Aramıza nifak sokulmaya çalışılıyor. 70-80 yıldır bize cehalet reva görülüyor. Biz cehaleti ve yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Bir diğeri ise hasetliktir, aramıza nifak sokulmaya çalışılıyor. Çıkarlarımız için başka birinin gönlünü kırmamak gerek.”
Bölgede barış tohumları serpiştirdikleri için ailelere teşekkür eden Baydemir “Öncelikle kendi aramızda, kendi köyümüzde, mahallemizde barışı tesis edemezsek, birliği sağlayamazsak büyük barışa erişemeyiz” diye konuştu.
80 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda Kürtler, Türkler, Anzaklar binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Baydemir “Her yıl Yeni Zelanda, Avustralya, Aborjinler, Anzaklar Çanakkale’ye geliyor ve yürek birliği yapıyor. Savaşın ve ölümün sonu yoktur. Gün gelecek halklar el ele verecek, birlik, sevgi ve çalışmayla; özgürlük de, barış da halkımızın ve Ortadoğu halklarının payına düşecek” dedi.
Konuşmaların ardından okunan dualarla iki aile Kuran altından geçirilerek barıştırıldı. Ardından verilen yemekle tören sona erdi.