100 bin kişi daha zengin olacak

SİDNEY (İHA) - Avustralya'da önümüzdeki 4 yılda zenginler kervanına 100 bin kişi daha katılacak. Sermaye yönetimi endüstrisi araştırmacısı Datamonitor'e göre "Yüksek Net Değerli Bireyler (HNWI)" oranı, dünyadaki en hızlı artışa sahip olduğu Avustralya'da rekor seviyede seyrediyor. Avustralya'nın zengin sınıfı son 5 yılda yüzde 47 büyüme gösterdi. HNWI'ler ise, toplam sermayelerini 74 milyar dolarlardan 231 milyar dolara çıkardı. Avustralya bu büyüme oranıyla ABD, İngiltere, Fransa ve İspanya'yı geride bırakırken Çin'in ekonomik güçlülüğüne yeniliyor.

Reklam
Reklam

Datamonitor'ün tahminlerine göre, zengin bireylerin sayısı gelecek 4 yılda yüzde 54 oranında artarak 200 binden 300 binin üzerine çıkacak. Bu kişilerin toplam varlıkları ise yüzde 68 oranında artarak 388 milyar dolara ulaşacak. Yeni yatırımcıları dört gözle bekleyen sermaye yöneticileri için hazırlanan rapor, şahısların ellerindeki likit malvarlıklarını, nakiti, hisse senetlerini ve bonoları baz alıyor. Zenginlerin malvarlıklarının belirlenmesinde, sahip oldukları mülk ve benzeri diğer varlıklar ise göz önünde tutulmuyor. Datamonitor, HNWI'yi "300 bin ABD Doları'ndan fazla likit servete sahip kişi" olarak tanımlıyor. En hızlı büyüme oranı ise 3 milyon dolardan fazla likit serveti olan kişilerde görülüyor. Bu kişiler, toplam malvarlıklarını yüzde 11.4 oranında artırdılar. Araştırmaya göre, bir HNWI'nin sahip olduğu ortalama likit servet 2008 yılında 1.15 milyon dolardan 1.26 milyon dolara yükselecek.
Datamonitor finans analizcisi Alan Shields, zenginlerin sayısında görülen artışın en büyük nedeninin Avustralya'nın güçlü ekonomisi olduğunu belirterek, "Avustralya ekonomisi geçtiğimiz birkaç yıl boyunca güçlü kalmayı başardı ve borsası diğer ülkelere oranla daha iyi işler çıkardı" dedi.

Reklam
Reklam

Avustralya'nın performansının bir diğer nedeninin de yerel yatırımcıların hisse senetleri gibi daha riskli yatırımlara ilgi göstermesi olabileceği öne sürüldü. Örneğin Fransız ve İtalyanlar risk alma konusunda daha temkinliler ve hisse senetlerine oranla daha az gelir getiren devlet bonosu satın alıyorlar.