''100 soruda AB'' kitabı

Ankara - AK Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkanlığı, AB sürecini topluma tanıtım amacıyla "100 Soruda AB" konulu kitapçık hazırladı.

Kitapçıkta, 100 soru sorularak, AB'nin kuruluşu, tarihçesi, amaçları, karar, danışma ve yargı organları ve genişleme süreci ve Türkiye, AB tarama süreci hakkında yanıtlar aranıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kitapçığa yazdığı önsözde, "Dünyanın medeniyetler ekseninde birbirine karşı kamplara bölünmeye çalışıldığı, terörün giderek daha yıkıcı ve acımasız bir hale geldiği bu dönemde, Türkiye'nin birleştirici kimliği önemli bir değer olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Türkiye'nin, AB içinde yer almasının 'sahici' ve 'zengin' birlik zeminine yol açacağını belirterek, Türk toplumunun bu zemine bütün kesimleri ile konsensüs iklimi içinde destek verdiğini ifade etti. Kitapçıkta, Türkiye'nin kırmızı çizgileri şöyle sıralanıyor:

"Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimini bu haliyle Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tanıyamaz, siyasi tanıma, ancak soruna kapsamlı bir çözüm bulunması halinde olur. Onay aşamasında 'Sözde Ermeni Soykırımını' kabul etme asla bir önkoşul olamaz. Lozan dengelerden ve toprak bütünlüğünden asla ödün verilmez."

Türkiye'nin, AB sürecine ilişkin soruların da yanıtlarının arandığı kitapçıkta, "Müzakereler sırasında Türkiye'nin kabul edemeyeceği bir konuda direnmesi mümkün olabilecek midir?" sorusuna, şu yanıt veriliyor:

"Bu süreç içerisinde, Türkiye'nin herhangi bir dayatma ile karşı karşıya kalması söz konusu değildir. Çünkü bu bir uyumlaştırma sürecidir. Özellikle Kıbrıs meselesi, Ermeni meselesi gibi Türkiye'nin bazı dış politika alanları ile ilgili olarak Türkiye tutumunu açıklamıştır; Türkiye, bu alanlarda kendisine herhangi bir şekilde dayatma yapılmasını kabul edemez, yalnızca AB'nin, Türkiye'yi üye yapmak için değil, Türkiye'nin de, AB'ye üye olmak için şartları vardır, geçemeyeceği sınırları vardır."

Reklam
Reklam

"Müzakereler sırasında 'Kıbrıs Cumhuriyeti' gündeme gelecek mi?" sorusuna ise bu süreçte konunun gündeme gelebileceği belirtilerek "Türkiye'nin, müzakere sürecinde ortaya koyduğu tutumlardan biri de bu konuyla ilgilidir. Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimini, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanıyamaz. Ancak, kuzey, güney Kıbrıs birleşmesiyle
oluşacak, yeniden birleştirilmiş Kıbrıs (Re-unified Cyprus) kurulursa siyasi tanıma gerçekleşir" görüşüne yer veriliyor.