100. Yılında Balkan Savaşları Konferansı

Balkan Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümü nedeniyle konferans düzenlendi.Denizli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (DENGÖÇDER)...

Balkan Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümü nedeniyle konferans düzenlendi.

Denizli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (DENGÖÇDER) ile İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi’nin birlikte düzenlediği ‘100. Yılında Balkan Savaşları’ konulu konferansı Sosyal Bilimler salonunda dernek üyeleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, vatandaş, okul öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarındaki Osmanlı-Rus Savaşının, ahlaki yozlaşma da dahil olmak üzere her alanda Osmanlının çöküşünde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Balkan Savaşları’nda Osmanlı Ordusunun 1,5 ay gibi çok kısa bir sürede kesin bir mağlubiyete uğradığını belirten Prof.Dr. Mehmet Ali Ünal, “Bu sonucun ortaya çıkmasında en etkin olan temel hususlar, ordu içerisindeki siyasi çekişmeler ve ordunun savaşa hazır olmamasıdır. Balkan Savaşları sonucunda 550 yıldır Osmanlı toprağı olan Balkanlar elimizden çıktı. Milyonlarca insanımız büyük acılar çekerek ya hayatlarını kaybettiler ya da büyük bir ıstırap içerisinde Balkanları terk etmek zorunda kaldılar” dedi.

Reklam
Reklam

Denizli Balkan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çalışkan konferansta yaptığı konuşmada, kendisinin de 1950 Bulgaristan göçmenlerinden olduğunu belirterek, çok büyük sıkıntılar çekerek ve bedeller ödeyerek anavatana geldiklerini ama hala yüreklerinin ilk günkü gibi Balkanlar için çarptığını söyledi. Çalışkan, Balkanları hiç unutamadıklarını ve vazgeçmediklerini de sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hayrullah Akgün Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’a, DENGÖÇDER Başkanı Ahmet Çalışkan da okul müdürü Hayrullah Akgün’e teşekkür plaketi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: