1000 yıllık tarihi eseri yalak yapmışlar

50 yıldır hayvan yalağı olarak kullanıldığı anlaşılan Bizans dönemine ait 4 parça tarihi eser, mahkeme kararıyla bulundukları yerden alındı.

Eselerin birkaç ton ağırlığında olması nedeniyle büyük vinçlerin kullanıldığı çalışma sonucunda yaşlı aileden alınan eserler, sergilenmek üzere Aydın Müzesine getirildi.

Nazilli merkez Aydoğdu Mahallesi 346 sokak 47 numarada bulunan müstakil evi bundan 50 yıl önce satın alarak buraya yerleşen İbrahim Uzdilli (76), evin arka bahçesinde bulunan eski görünümlü 4 parça tarihi eserin, kendisini bilgi verilmediğinden evin ilk sahipleri tarafından yaptırıldığını zannederek kullanmaya başladı.

Reklam
Reklam

Bu eserlerden bir tanesi olan Bizans dönemine ait oldukları tespit edilen ve yaklaşık bin yıllık oldukları anlaşılan haç işaretleriyle işlemeli lahitti hayvanlarına su yalağı olarak kullanan Uzdilli, diğer eserler olan bir adet lahit kapağı, 1 adet pastomet denilen sütun ve bir adette mermer kapı lentosunu bahçe dekorasyonunda değerlendirdi.

Uzdilli'nin evinde kullanılan malzemelerin tarihi eserler niteliğinde olduğunu fark eden çevre sakinlerinden biri durumu Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekiplerine haber verdi.

26 Mart 2008 tarihinde söz konusu eve giden polis ekipleri eserleri yerinde tespit ederek, eserlerin niteliğin anlaşılması için Aydın Müze Müdürlüğü'nden yardım istedi.

Arkeolog Arzu Cura ve bilirkişi olarak Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç'ten oluşan uzman ekip, eserleri yerinde görerek Bizans dönemine ait ve yaklaşık bin yıllık eserler olduğunu tespit etti.

Eserlerin niteliğinin tespit edilmesinden sonra harekete geçen güvenlik güçleri eserlerin bulundukları yerden alınarak en yakın müze olan Aydın Müzesi'ne teslim edilmesi, Cumhuriyet Savcısının yürüttüğü soruşturma kapsamında olayı adli makamlara aksettirdi.

Reklam
Reklam

2863 sayılı Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırılık suçunu işlediği gerekçesiyle ifadesine başvurulan İbrahim Özdilli suçlamaları kabul etmeyerek, eserlerin evi satın aldığında evde bulunduğunu ifade etti.

Evinde bulunan eserleri hiç yerinden oynatmadığını açıklayan Özdilli, kendisinden öncekilerin kullandığı şekilde eserleri kullanmaya devam ettiğini ancak bu eserlerin tarihi eser niteliğinde olduğunu bilmediğini beyan etti.

Bilirkişi raporları doğrultusunda yaşlı adamın bilmeden bu suçu işlediği kanaatine varan Nazilli Asliye Ceza Mahkemesi heyeti, Özdili'ye her hangi bir ceza verilmemesini ancak bulundukları yerden alınıncaya kadar eserlerin yaşlı adama yediemin tutanağı ile zimmetlenmesine karar verdi.

Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda harekete geçen Aydın Müze Müdürlüğü dün sabah saatlerinde Nysa Antik Kazı Başkanlığının imkanlarında da yararlanarak temin edilen kamyonet ve vinçler ile Özdilli'nin evine geldi.

Uzman ekiplerin yardımıyla yerlerinden çıkarılan birkaç ton ağırlığındaki tarihi eserler, vinçler yardımıyla kamyonete yüklenerek Aydın Müzesi'ne getirildi. Aydın Müze Müdürü Emin Yener ve görevliler tarafından müze envanterine işlenen Bizans dönemine ait 4 parça tarihi eser, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Aydın Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Reklam
Reklam

TARİHİ ESERLER DEVLETİN MALIDIR

Nazilli'de bir evde tespit edilen eserlerin yaklaşık 9 aylık bir çalışmanın sonucunda Aydın Müzesi'ne kazandırıldığına işaret eden Aydın Müze Müdürü Emin Yener, bulunan her türlü eski eserin devletin malı olduğuna dikkat çekti.

Bulunan eserlerin yeraltında, yerüstünde veya su altında olmasının hiçbir farkı olamadığının altını çizen Yener, "Nereden bulurlara bulsunlar ellerinde böylesine eser bulunanlar en kısa sürede bize haber versinler. Kanunen bu süre 3 gün ile sınırlandırılmıştır.

Eğer bulundukları yerde müze yoksa bildirimi bulundukları yerdeki mülki amirliklere de yapabilirler. Haber vermedikleri takdirde kanunen suçlu duruma düşüyorlar.

Vatandaşlarımız mağdur olmak istemiyorlarsa en kısa sürede bildirimde bulunsunlar. Biz bildirim yapıldığı takdirde hiçbir sorgulama yapmadan eserleri teslim alı eserleri müzeye kazandırıyoruz.

Ve hiçbir şekilde kanuni süreç başlatmıyoruz. Bulunan eserin niteliğine göre bazen de ikramiye bile veriyoruz" dedi.

İHA