103 madenci dualarla anıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü Ocağında...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü Ocağında 7 Mart 1983’de meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 madenci için anma töreni düzenlendi.

Ereğli’ ye bağlı Kandilli Beldesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesi'nde 1983 yılında meydana gelen grizu faciasıdan hayatını yitiren madenciler için, bugün sabah saat 08.00’ de anma töreni gerçekleştirildi. İşten çıkan madencilerle birlikte işe gidecek olan madencilerin katıldığı tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tören de ilk konuşmayı yapan GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ise bu tür acıların yaşanmamış olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Ne acıdır ki yaşadığımız bu üzücü olaylardan ders alarak madencilik kültürünü geliştirmeye devam ettik, devam edeceğiz. Biliyoruz ki o cehennemi sadece içinde yaşayanlar bilir. Umut ediyoruz ki bundan sonraki günlerde rabbimiz inşallah bu acıları bize tekrar yaşatmaz." dedi.

Reklam
Reklam

"ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK KAZALARI"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 3 Mart’ta Kozlu, 7 Mart’ta ise Armutçuk’da yaşanan grizu facialarının tarihte yaşanan en büyük acılardan ikisi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Bu kazalar ülkemiz tarihinin yaşadığı en büyük madencilik kazalarıdır. Bölge insanına 164 yıldır kanımızla, canımızla ülke sanayisine katkı koymak için madencilik kültürünü öğreniyoruz. Madencilik dünyanın en zor mesleklerinden biridir. 3 Mart ve 7 Mart tarihlerinde bölgemizde yaşadığımız kazalar ve dünyadaki mesleğimizle ilgili yaşanan kazalar bunun birer örneğidir. Madencilik, iş kazası açısından çok riskli bir meslektir. Madeniler olarak iş kazaları, iş güvenliği önlemlerine uyduğumuz sürece iş kazalarının önlenebileceğini en işi bilenlerden birisiyiz. Ülkemizin taş kömürü ihtiyacı 20 milyon tondur. Bölgemizde ise kamu ve özel sektör eliyle ancak 3 milyon ton kadar kömür çıkartabiliyoruz. Bunu, bıkmadan, usanmadan her ortamda söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Madenciler olarak ülke ekonomisine ve sanayisine katkı sağlayabilmek için 164 yıldır ürettiğimiz gibi bundan sonar da kanımız pahasına üretmeye devam edeceğiz. Hiçbir şey madencimizin can emniyetinden önemli değildir. Önemli olan işçi sağlığı ve kurallarına riayet etmektir. Çevrenizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda tedbiri elden bırakmadan, can güvenliğinizi tehlikeye atacak en ufak bir risk gördüğünüzde o alanda çalışmayı bırakmanız ve gerekli yerlere uyarılarda bulunmanız gerekir. Can güvenliğiniz sağlandıktan sonar geçmişte olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde ülke ekonomisine katkı vermek için üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz."

Reklam
Reklam

"ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR"

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik, burada yaptığı konuşmada, tarihten ibret alınması halinde tekerrür etmeyeceğini söyledi. Özçelik, bu tip kazalardan gerekli dersi çıkararak iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda çıtanın daha da yükseltilmesi gerektiğini belirterek “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Dışarıdan konuşması çok kolay. İnşallah Rabbim tekrar böyle acıları tekrar bize göstermez. Her yıl burada toplanıp, rahmetli arkadaşlarımızı anıyor, ruhlarına Fatiha gönderiyoruz. İnancımız gereği de bu güzel bir adet. Ancak bir şeyi daha yapmamız lazım. Tarih ibret alınmazsa tekerrür ediyor. Bu tip kazalardan gerekli dersi çıkararak iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda çıtayı daha da yükselterek, kendimizi geliştirmemiz bu şekilde çalışmalarımıza devam etmemiz lazım.

Türkiye’de koklaşabilir taş kömürü sadece Zonguldak bölgesinde var. Bu kömür, ülke sanayisi için çok değerli bir ürün. Şu anda gelinen teknolojik durumda demir, çelik sektöründe taş kömürünün yerine konulabilecek bir başka enerji kaynağı da yok. Sektör, bir ton çelik üretimi için yaklaşık 600 ton taş kömürü kullanmak zorunda. TTK’da yaklaşık 160 yıldır taşkömürü üretiyor. Böyle bir değer üretiyoruz ama tek başına üretim önemli değil. Kazmacı yedeğinden, genel müdürüne kadar ustamız, nezaretçilerimiz, yöneticilerimiz, sendikamız özellikle iş güvenliği konusunda çıtayı yükselterek, kendisini geliştirip eğiterek, elde ettiğimiz bilgileri de iş yerlerimizde uygulayarak üretim yapmamız lazım. Böylece iş kazalarımız da azalacak ve kurumumuz maden kazalarıyla anılır olmaktan inşallah çıkacaktır.”

Reklam
Reklam

Yaşanan faciadan sağ kurtulan Salih Kılavuz’a maden de şehit olanların halen ocakta çalışan çocuklarından bazılarına İsmet Sarıca, Yaşar Acar, Şaban Alparmak, Ali Arıkan ve İsmail Yavuz’a ve İsmail Tak’a, madenci heykeli hediye edildi.

Tören sonrasında eksi 490 koduna inmek için kafes önüne gelen işçiler, kafese girmek için ve iş alanına inmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz