103,7 milyon YTL tutarında kaçakçılık

Ankara - Kaçakçılığa karşı sürdürülen mücadele sonucu bu yıl Ocak-Mart döneminde 103,7 milyon YTL tutarında kaçakçılık olayı tespit edildi.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen verilere göre, tespit edilen olaylarda, araç, akaryakıt, uyuşturucu ve elektronik kaçakçılığı ilk sıralarda yer aldı.

İlk 3 ayda 60,9 milyon YTL tutarında kaçak araç, 17,5 milyon YTL tutarında motorin, benzin, petrol türevi, LPG, gaz yağı, hekzan, fuel oil, jet yakıtı ve kerosenin bulunduğu kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Reklam
Reklam

Uyuşturucu ticaretinde kullanılan Türkiye'nin üzerinde kilit bir konumda bulunduğu Balkan rotası, Kuzey Karadeniz rotasının (Orta Asya ülkeleri ve Rusya üzerinden Avrupa'ya giden rota) daha kullanılır hale gelmesine karşın, halen işlek rota olarak önemini korurken, 57,8 kilogram afyon, 275,9 kilogram eroin, 180 bin adet hap olmak üzere toplam 11,7 milyon YTL'lik uyuşturucu ele geçirildi.

Son yıllarda büyük artış görülen elektronik eşya kaçakçılığında Uzakdoğu menşeli mallar öne çıkarken, 2,9 milyon YTL'lik kaçak elektronik eşya ele geçirildi.
Geçen yıl aynı dönemde 82,1 milyon YTL tutarında kaçakçılık olayı ortaya çıkarılmış ve 10,1 milyon YTL'lik kaçak araç ve akaryakıt, 37,1 milyon YTL'lik de uyuşturucu ele geçirilmişti.

Ocak-Mart döneminde 2,8 milyon YTL'lik tekel, 1,9 milyon YTL'lik tekstil, 1,7 milyon YTL'lik çeşitli eşya ele geçirilirken, 1,6 milyon YTL'lik tıbbi malzeme ile 1,1 milyon YTL'lik de makine aksamı ve yedek parça ele geçirildi.