104 cm'lik kertenkele tedavi ediliyor

İzmir - Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bir süre önce belediyenin yaptığı hafriyat çalışması sırasında bulunan ve omurga kemiğinin kırık olduğu belirlenen 104 santimetre uzunluğundaki "dev kertenkele" tedavi için İzmir'e getirildi.

Şırnak Çevre ve Orman Müdürü Metin Süzgeç, kertenkeleyi tedavi amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne getirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fauna ve Flora Araştırma Uygulama Merkezi öğretim görevlisi Dr. Çetin Ilgaz, kertenkelenin Prof. Dr. İbrahim Baran koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi Veterinerlik Araştırma Merkezi'nde tedavi edileceğini belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Kertenkele kış uykusunda olduğu için omurgasının kırıldığını fark etmemiştir. Nisan ayı başında kış uykusundan uyanmış. Arka tarafını hareket ettiremiyor. Tedavinin ardından rahatça hareket edebilecek. Latince adı Varanus Grisesus olan kertenkelenin boyu 150 santimetreye kadar uzayabiliyor. Bilecik'te ve Ceylanpınar'da kayıtlı
bu tür kertenkeleler vardı. Ancak Silopi'de ilk kez bulundu. Yılanla, küçük kertenkelelerle besleniyor. Bu bölgede yaptığımız araştırma sonucunda çöplük bölgelerde çöple de beslendiğini gördük.

Kertenkelenin omurgası ikiye ayrılmış. Ege Üniversitesi Veterinerlik Araştırma Merkezi'nde ameliyat edilecek. İyileştikten sonra, kış sezonuna kalmadan Silopi'ye götürülüp doğal ortamına bırakılacak."