"106 trilyon kamulaştırma ödeneği ayırdık"

ÇANAKKALE (İHA) - Bakanlığına bağlı birimlerde incelemelerde bulunmak üzere Çanakkale'ye gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, 2002 yılı içerisinde 106 trilyon lira kamulaştırma bedeli ödemesi yapılacağını söyledi.

Çanakkale'deki incelemelerinden önce valiliği ziyaret eden Bakan Abdülkadir Akcan, Vali Süleyman Kamçı ile makamında bir süre görüştü. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Akcan, Çanakkale - Çan yolunun yapımı sırasında arazileri istimlak edilen bazı şahıslara paralarının ödenmemesi konusundaki şikayetlerle ilgili olarak şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Çan - Çanakkale yolu çok önemlidir. Ama Çan-Çanakkale yolu gibi ihtiyacı olup da bu yoldan daha önemsiz olan yollar da vardır. Daha önemli olan yollar için ayırdığımız, mutlaka yapmak zorunda olduğumuz işler için ayırdığımız kamulaştırma bedellerimiz vardır. Burada da belli bir prosödür sözkonusu. Mesela vatandaşlarımız son yapılan anayasa değişikligine göre kendi malı ve arazisine biçilen kıymettten memnun olmazsa mahkemeye başvurma yolunu seçebiliyor. Mahkeme süresine girdiği andan itibaren bu da 3 ayda, 5 ayda sonuçlanmazsa oranın istimlakı için için öngörülen para kullanılamıyor. Neticede, oraya ayrılmış olan kamulaştırma bedeli yoksa, kullanılmayanlardan bu tarafa aktarma yolunu denerim."

"106 TRİLYON LİRA KAMULAŞTIRMA ÖDENEĞİ AYIRDIK" 2001 yılında Türkiye genelinde kullanılan kamulaştırma bedelinin 7 trilyon lira olduğunu belirten Bakan Akcan, 2002 yılı içinde 106 trilyon lira kamulaştırma bedeli kullanımı için para tahsisi yaptıklarını söyledi.

"Bu bizim vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi konuundaki düşüncemizin ve hareket tarzımızın en önemli belgesidir" diyen Akcan, "Ancak diğer taraftan da iş projelerin engellenmemeleri lazım. Bir vatandaşımızın 250 metrekarelik bir arazisinin istimlakı gerektiği halde bu kamulaştıma işlemi resmi prosedür tamamlanamadığı için para vatandaşımızın eline geçemeyebilir. Bu durunda olan binlerce kişi var. Dolayısıyla kendisinin devleti tarafından mağdur edilmesi asla sözkonusu olamaz. Ülkemizde öyle olaylar yaşıyoruz ki, 100 metrekarelik bir yer yolun içine giriyor. Vatandaşımız 100 metrekarelik yerin kamulaştırma bedelini alamadağı için 20 trilyon liralık bir yatırım tamamlanıp, kullanıma sunulamıyor. Kanunların kendilerine verdiği hakkı sonuna kadar kullanacaktır ve buna saygı duyuyoruz. Bizim amacımız vatandaşlarımızı asla mağdur etmek değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ÇAN-ÇANAKKALE YOLUNUNUN ÖN ÖNEMLİ KISMI TAMAMLANDI" Çan-Çanakkale yolu ödeneğinin normalde 500 milyar lira olduğunu da belirten Bakan Abdülkadir Akcan, bu ödeneğe ilave olarak 1 trilyon lira daha gönderildiğini ifade etti.

Devlet Planlama Teşkilatı'nda yatırımları hızlandırma ödeneğinde karayolları için düşünülen 25 trilyon liranın 1 trilyon lirasını bu yol için ilave ödenek olarak kullandırdığını kaydeden Akcan, "Bu oldukça yüksek bir rakam. Bu, bizim Çanakkale'ye verdiğimiz önemi gösterir. Çan-Çanakkale yolunda en önemli yer olan 6-7 kilometre uzunluğudaki kayalık kısım tamamlanmış durumda. Bundan sonraki kalan kısım kaba topraktan oluşan kolay kısım. Bundan sonraki işler çok daha hızlı yapılacak. En kısa sürede de bu yol vatandaşlarımızın kullanımına açılacak" dedi.

Bakan Abdülkadir Akcan, valiliğin ardından Ezine ilçesinin kurtuluş törenlerine katılmak üzere bu ilçeye geçti. Bakan Akcan, kurtuluş törenlerinin ardından ilçedeki bazı açılış törenlerine katıldıktan sonrn, MHP İlçe Başkanlığı'nı ziyaret edecek. Bakan Akcan, daha sonra Ezine-Geyikli sahil yolu ile geçen yıl selde zarar gören Akçin çayı köprüsünde incelemelerde bulunacak.

Reklam
Reklam