11 Ağustos İngiltere basın özeti

Times gazetesi dün Sultanbeyli ve Silopi'de sekiz kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili haberinde "İstanbul'un Kürt militanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine karşı başlattığı saldırıya karşılık vermesiyle kaos yaşadığını” yazıyor.

Times gazetesi dün Sultanbeyli ve Silopi'de aralarında beş polis memuru ve bir askerin de bulunduğu sekiz kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili haberinde "İstanbul'un Kürt militanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine karşı başlattığı saldırıya karşılık vermesiyle kaos yaşadığını” yazıyor.

Haberde şöyle deniyor:

"Türk Cumhurbaşkanı geçen ay tartışmalı terörizme karşı tartışmalı bir savaş başlattı. Türk ordusu hem PKK'yı hem de IŞİD'i hedef aldı. Uzmanlar şimdi Türkiye'nin daha geniş çaplı bir savaşla karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Michael Stephens, 'İç savaş demek istemiyorum ama durum kontrolden çıkıyor. Türkiye için kaygı verici bir dönem ve bundan nasıl kurtulacağı belli değil' diyor.

Reklam
Reklam

"Sınırları içindeki istikrarsızlık, Türkiye'nin ABD'yle birlikte Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonlara hazırlandığı bir döneme denk geldi. Son üç haftadaki saldırılar ülkeyi kutuplaştırdı. Haziran seçimlerinde AKP'ye oy veren birçok Kürt, partiye inancını kaybetti. Bununla birlikte Erdoğan'ın PKK'ya yönelik sert tavrı Türk milliyetçileri nezdinde desteğini artırabilir.”

"Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü'nden Türkiye uzmanı Gareth Jenkins, 'İki amaç var. Birincisi HDP'yi şiddet yanlısı gruplarla ilişkilendirerek itibarsızlaştırmak ve yeni seçimlerde milliyetçi oyları geri kazanmak. Bu, riskli bir strateji. Kısa vadede AKP çoğunluğu yeniden elde edebilir. Ama bu Türk toplumunun dokusuna zarar veriyor' diyor.

Guardian gazetesinde yer alan bir yazıda ise, "Ankara geçen ay Suriye'deki IŞİD mevzilerine hava saldırısı düzenledi ayrıca Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombaladı. Hava saldırıları Türkiye sınırları içinde PKK militanlarıyla güvenlik güçleri arasındaki şiddeti keskin bir şekilde artırdı" deniyor.

Reklam
Reklam

Yazı şöyle devam ediyor:

"Merkezi Londra'da bulunan IHS'ten Ege Seçkin, aşırı solcu grubun (DHKP-C) Amerikan konsolosluğuna saldırmasına şaşırmadığını söylüyor ve 'Saldırı 'hala çok aktif olduklarını ve eylem yapma kapasiteleri olduğu mesajını veriyor' diyor. Seçkin'e göre Türkiye'deki son çalkantının nedeni Türk ordusunun Suriye'deki müdahalesi. Seçkin DHKP-C'nin Suriye'deki rejimle gayri resmi yakın bir ilişkisi olduğunu söylüyor."

Financial Times da "tırmanan gerilimin 30 yılda 30 binden fazla kişinin ölümüne yol açan savaşı yeniden

Başlatabileceğini” ve koalisyon görüşmelerin tıkanmasına neden olabileceğini yazıyor.

Daily Telegraph gazetesi ise "Türkiye Amerikan uçaklarına İncirlik'i açtıktan bir gün sonra terör saldırıları dalgasıyla karşı karşıya kaldı" diyor.

Gazete haberinde "Saldırılar Amerikan güçlerinin IŞİD'e karşı operasyonlarını yoğunlaştırma hazırlığı yaptığı bir döneme rastladı. Pentagon Pazar günü İtalya'dan 6 adet F-16'nın İncirlik'e kaydırıldığını açıklamıştı. Suriye sınırına yaklaşık 160 kilometre mesafedeki üsse ayrıca 300 kişilik bir personel de sevk edildi. Türkiye başlangıçta üssün IŞİD'e karşı kullanılması konusunda gönülsüz davranmıştı. Ancak geçen ay Suruç'ta 32 Kürt ve Türk sosyalist aktivistin öldürüldüğü saldırı, işbirliğinin artmasını sağladı.

Reklam
Reklam

Güvenli bölgeFinancial Times gazetesi El Kaide'yle bağlantılı Nusra Cephesi'nin Suriye'nin kuzeyinde Irak Şam İslam Devleti'ne karşı savaştığı cepheleri boşaltma kararının Türkiye'nin sınırda güvenli bölge oluşturma umutlarını artırdığını yazıyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"Türk ve Amerika Birleşik Devletleri, muhalif güçlerin yardımıyla Halep'in kuzeydoğusunu IŞİD'den arındırmak istiyor. Ancak El Kaide ile bağlantılı olan ve IŞİD karşıtı koalisyonun hava saldırılarında ABD'nin hedefleri arasında yer alan Nusra Cephesi'nin bölgedeki varlığı bu çabaları zorlaştırıyordu. Nusra Cephesi'nin isyancılar arasında olması, IŞİD'e karşı saldırıların başka bir radikal düşmanın işine yarayacağı kaygısıyla ABD için bir ikilem yaratıyordu."

"Ama isyancılar, Nusra güçlerinin Halep'te cephe hattında IŞİD'e karşı savaştığı mevzileri diğer isyancılara bırakarak bu sorunu çözdüğünü söylüyor. Nusra Cephesi'nden yapılan açıklamada IŞİD karşıtı koalisyonu eleştirilerek bunun Türkiye ve diğer yabancı güçlerin çıkarına hizmet edeceği söylendi. Muhalifler Türkiye ve isyancıların çekilmeleri için Nusra Cephesi güçlerine baskı yaptığını belirtiyor."

Reklam
Reklam

"Adının açıklanmasını istemeyen bir aktivist, 'Türkiye dolaylı bir mesaj gönderdi ve isyancılar Nusra Cephesi'yle görüşüp 'Çekilmezseniz, (koalisyon) hepimizi bitirecek' dedi. İsyancıların komutanları, Nusra Cephesi'nin özellikle geçen hafta koalisyon güçlerince eğitilen 20 isyancıyı kaçırdıktan sonra koalisyon güçlerinin saldırılarına hedef olma kaygısıyla çekilme kararı aldığını söylüyor."

"Ancak isyancılar her halükarda bu adımı Türkiye'nin istediği güvenli bölgenin gerçekleşmesine dair bir işaret olarak görüyor. Halep'te,adının açıklanmasını istemeyen bir isyancı lideri 'Bu bizim koalisyonla işbirliğimizi artıracak' dedi. Türkiye'nin isyancılarla ABD öncülüğündeki koalisyon arasında, hava saldırılarında sınırlı ölçüde koordinasyon sağladığı anlaşılıyor."

"Nusra Cephesi'nin çekilmesi ABD'nin bazı kaygılarını ortadan kaldırabilir. Ama Washington'ın bazı İslamcı gruplarla ilgili tereddütleri var. Bu arada Türkiye, Kuzey Suriye'de Kürt bölgelerini IŞİD'den geri alan YPG ile ilişkiye girmeyi reddediyor. Carnegie Europe'tan Sinan Ülgen, hangi isyancı güçlerin koalisyona yardım edebileceği konusundaki görüş ayrılıklarının güvenli bölgenin en büyük zayıflığı olduğunu söylüyor."

Reklam
Reklam