11 Ağustos İngiltere basın özeti

Financial Times'ta Rusya uzmanı Lilia Shevtsova'nın yorum yazısında yakınlaşmaya karşın Türkiye ile Rusya'nın birbirlerine güvenmedikleri belirtiliyor. Times, Müslüman kadınların İngiltere'de ayrımcılığa uğradığına dair raporu aktarırken Guardian İşçi Par

Financial Times, NATO'nun Türkiye'nin üyeliğinin tartışma konusu olmadığına dair açıklamasına sayfalarında geniş yer ayırıyor.

Haberde NATO Sözcüsü Oana Lungescu'nun "NATO, Türkiye'nin süren katkılarına güveniyor. Türkiye de NATO'nun dayanışmasına ve desteğine güvenebilir" sözleri aktarılıyor.

Gazete, NATO'daki yetkililerin Ankara ile ilişkilerinde hiçbir değişiklik olmadığını söylediğini belirtiyor.

Adı açıklanmayan üst düzey bir İngiliz diplomat da böyle bir değişiklik gözlemlemediğini söylemiş.

FT, bununla birlikte birçok NATO üyesinin kaygılı olduğunu özellikle de birlikteki Doğu Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin Rusya'yla ilişkisinin, Rusya'ya karşı konumlarını zayıflatacağını düşündüğünü yazıyor.

Reklam
Reklam

Rusya uzmanı: Darbe girişimi en çok Rusya'ya yaradı

Financial Times'ın yorum sayfasında, Rusya uzmanı Lilia Shevtsova'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini, iki ülkenin arasındaki ilişkilerdeki olası gelişmeleri ele alan bir analizi yer alıyor.

Düşünce kuruluşu Brookings Institutions'ta görevli Shevtsova, 'Putin'in darbe girişimi sonrası gelişmelerden fayda sağladığını' yazıyor.

Shevtsova darbe girişimi sonrası Türkiye'de yaşanan tasfiye sürecinin Putin'in ülke içinde ve uluslararası alanda manevra alanını genişlettiğini savunuyor.

Shevtsova, Türkiye'nin Batı'dan kopup Doğu'ya yönelmesinin de, Rusya ile Türkiye arasında güvene dayanan bir birliktelik kurulmasının da mümkün olmadığını yazıyor ve özetle şunları belirtiyor:

"Rusya'nın, Türkiye'nin Doğu'ya çark etmesi hayalleri ne kadar gerçekçi? Bunlar birçok açıdan naif umutlar. Birincisi, otoriter rejimler hiçbir zaman sürdürülebilir dostluklar kurmaz. İkincisi, yayılmacı gündemleri olan komşu ülkeler er ya da geç bozuşacaktır.

Reklam
Reklam

"Eğer Türkiye Batı'dan uzaklaşırsa, Avrasya'daki çıkarları Moskova'nın etki alanına çarpacaktır. Son olaraksa, Türkiye neden NATO'dan ayrılıp, ihtiraslı ve pervasız İran ve Rusya'yla karşı karşıya gelmek istesin?"

Yazara göre, 'eğer Batı, Erdoğan'ın sınırsız bir iktidara ulaşma çabalarıyla ilgili bir şey yapamayacağına karar verirse bu, Moskova'nın Batı'nın ikiyüzlülüğüne dair eleştirilerini meşrulaştıracak ve Batı içinde Rusya'yla uyumlu olmayı savunanların elini de güçlendirebilecek'.

Shevtsova ikinci senaryonun da Rusya'nın çıkarına olduğu kanısında:

"Diğer yandan eğer Türkiye'nin Batı ile ilişkileri kötüleşirse Kremlin daha da mutlu olacaktır. Böylece iki tarafı da birbirine karşı kullanacaktır. Batı'ya karşı Erdoğan'ı kucaklayacak ve de tam tersini yapacaktır. Büyük ihtimalle ikisini de yapmayı deneyecektir."

"O da Erdoğan da Batı'yla müzakere pozisyonlarını güçlendirmek için birbirileriyle flört etmeye niyetliler. Ama birbirine hiç güvenmeyecekler. Türkiye her zaman zorlu bir ilişkiye sahip olduğundan değil otoriter liderlerin güvensizlik ve yabancı düşmanlara yönelik kuşku yaymalarından dolayı…"

Reklam
Reklam

Milletvekilleri: İngiltere'de Müslüman kadınlar ayrımcılığa uğruyor

Daily Telegraph, İngiltere parlamentosunda milletvekilleri tarafından hazırlanan bir raporun, Müslüman kadınların ülkede ayrımcılığa maruz kaldığını gösterdiğini yazıyor.

Rapor, parlamentodaki Kadınlar ve Eşitlikler Komitesi tarafından hazırlanmış.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Milletvekilleri, başörtüsü takan Müslüman kadınların rutin bir şekilde iş başvurularında es geçilerek ve işyerlerinde kenara çekilerek ayrımcılığa uğradığı uyarısında bulundu.

"Rapor, Müslüman toplumu içindeki işsizlikle mücadele için acil olarak eyleme geçme çağrısı yaptı. İngiltere'deki genel işsizlik oranı yüzde 5.4 iken bu oran Müslüman toplumu içinde yüzde 12.8

"Rapor ayrıca şirketlere, değerlendirmelerde isimlerin görülmediği başvuru formlarını kullanma çağrısı yaptı."

'Hizbullah'tan İHA saldırıları'

Times gazetesi, Hizbullah örgütünün Suriye'de isyancılara yönelik İHA (İnsansız Hava Aracı) ile saldırılara başladığını yazıyor.

Gazete, bu araçların ilk kez bombalı saldırı için kullanıldığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Times, Hizbullah'ın iki yıl önce, Suriye'nin Lübnan sınırındaki Kalamun bölgesinde İHA kullanarak 23 Suriyeli isyancıyı öldürdüğünü söylediği ancak bunun teyit edilmediğini de hatırlatıyor.

İşçi Partisi'nde 'Troçkistlerin partiye sızması' tartışması

Guardian gazetesi, İşçi Partisi'nde bugünlerde yaşanan 'Troçkistlerin partiye sızması' tartışmasını manşete taşımış.

Hafta içinde gazeteye röportaj veren İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, Troçkistlerin partiyi yönlendirmek üzere partiye sızdığını ve başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemeye çalıştığını iddia etmişti.

Watson, 'radikal solcuların parti üzerinde nüfuz kurmaya çalıştığını' söylüyor.

Guardian'ın haberine göre Watson bu konuda parti lideri Jeremy Corbyn'e bir mektup gönderdi ve elindeki verileri paylaştı.

Corbyn ise, bu iddiaları 'komplo teorisi' olarak yorumluyor.

Gazete, ancak parti içinde bu konudaki tartışmanın derinleştiğini, hafta içinde Corbyn ve Watson'ın bir araya gelerek konuyu görüştüğünü bugün tekrar görüşeceklerini yazıyor.

Reklam
Reklam