11 Eylül tutukluları Obama ve Bush'un tanıklığını istiyor

11 Eylül olayları sanıklarının avukatları, ABD devlet başkanları Barack Obama ve George W Bush'un tanık olarak dinlenmesini istedi.

11 Eylül olaylarından sorumlu tutulan üç sanığın avukatları ABD devlet başkanları Barack Obama ve George W. Bush'un tanık olarak dinlenmesini istedi.

Avukatlar, sürekli bir şekilde "terörist" ve "katil" olarak adlandırılan sanıkların adil yargılama göremeyeceği endişelerini dile getirdi.

Amerika'nın Guantanamo üssünde tutuklu bulunan Remzi Binelşib, Ali Abdül Aziz Azi ve Mustafa Ahmed el Hawsawi bir askeri mahkemede ve muhtemelen ölüm cezasıyla yargılanacak.

Obama ve Bush'un tanıklık yapmayı kabul etmesi beklenmiyor.

Reklam
Reklam

ABD'nin New York, Washington, Shanksville ve Pennsylvania bölgelerine düzenlenen 11 Eylül saldırılarında toplam 2976 kişi hayatını kaybetmişti.

Sanık avukatları, devlet başkanlarının kullandığı dil nedeniyle "yasal olmayan etkide bulunma" durumunu öne sürerek suçlamaların düşürülmesi talebinde bulundu.

BBC Washington muhabiri Jonathan Blake, davanın başlaması için, 11 Eylül olayları ile ilgili bu tür birçok karmaşık sorunun çözüm beklediğini belirtiyor.

'Objektiflik imkânsız'

Bu koşullar altında sanıkların objektif bir yargılamaya tabi tutulmasının imkânsız olduğunu ifade eden savunma avukatları, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başsavcı Eric Holder gibi başka devlet görevlilerinin tanıklığı için de başvuruda bulundu.

Avukatların 11 Mayıs'ta yaptığı başvuruya savcılık henüz yanıt vermedi.

Bu üç sanığa ek olarak Velid Bin Ataş ve saldırıların baş mimarı olarak adlandırılan Halit Şeyh Muhammed de cinayet ve terörizm suçlarından yargılanıyor.

Sanıklar kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul edip etmediklerine dair bir bildirimde bulunmadı.

Reklam
Reklam

Sanıkların sivil mahkemede yargılanması yönünde 2009'da yapılan bir başvuru, kamuoyunun tepkisi ve kongrenin reddetmesi nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

Sanık avukatları mahkeme sürecinin yıllar alacağını ifade ediyor.