11 milyar kws enerji bedavaya geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Hilmi Güler, elektrik üretiminde doğalgaz yerine barajlar ve yerli kömür santrallerine ağırlık vererek, geçen yıl 11 milyar kilovatsaat enerjiyi 'neredeyse bedavaya getirdiklerini' söyledi.

Bakan Güler, "böylece 27 aydır elektrik fiyatlarında artış yerine indirim yaptık. Her aileye 600 milyon liralık katkı sağladık" dedi.

Güler ayrıca, Türkiye genelinde 3 milyar dolar, sadece binalarda ise 1.3 milyar dolarlık tasarruf imkanı olduğunu vurguladı. Bakan Güler, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle, Gazi ÜniversitesiMühendislik Mimarlık Fakültesi konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuştu.

Reklam
Reklam

Enerjide tasarrufun az kullanma değil, "etkin kullanma" anlamına geldiğine işaret eden Bakan Güler, Türkiye'nin, enerji yoğunluğunda OECD'nin yarısı, kullanılan elektrik miktarında ise OECD'nin üçte 1'i düzeyinde bulunduğunu belirtti.

Dolayısıyla Türkiye'nin enerji verimliliği ve enerji kullanımında üç kat daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydeden Güler, ayrıca enerjide Türkiye'nin yüzde 70 dışa bağımlı olduğunu, 2020 ise bu oranın yüzde 80'e çıkacağını bildirdi.

Bakan Güler, alınan önlemlerle bu oranı yüzde 68'lere düşürdüklerini, yerli kaynaklara ağırlık vererek bu oranın daha da aşağıya çekilmesini hedeflediklerini söyledi.