11. yaşta çocuk beslenmesi

Çocukların beslenmesi her dönemde olduğu gibi bu dönemde oldukça önemli bir yer taşır.

Çocuk gelişimi devam ettiği için beslenme, çocuğun gelişimini olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Çocuğun doğru bir şekilde gelişmesini istiyor isek doğru bir şekilde beslenmesini sağlamalıyız. Bu dönemdeki çocuğun gelişiminin olumlu yönde etkilenmesi için bolca kalsiyum, vitamin ve mineralleri vücuduna alması gerekir. Bunun için de yapılması gerekenler, bunları bünyesinde barındıran besinleri doğru ve yeterli miktarda yemektir. Bu dönemdeki çocuklar günde 2, 2.5 bardak süt ve süt ürünlerinden günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir. Bir bardak süt, tam yağlı bir kibrit kutusu büyüklüğündeki peynire denktir. Kalsiyum çocukların kemik gelişimini destekler iken, diş ve diş eti sağlığı içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde kalsiyum çocuğun zihinsel gelişimini de olumlu destekler. Gelişme döneminde alınan kalsiyum, yaşlılıkta kemik erimesinin önüne geçer. Demir minerali bir çocuğun gelişiminde ihtiyacı olan en önemli şeylerden bir tanesidir. Demir minerali çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimini olumlu bir şekilde destekler, çocuğun kuvvetlenmesine, hafızasının güçlenmesine olanak sağlar. Demir eksikliği kişide kansızlığa (anemi) sebep olabilir. Demir minerallerini, yumurta, balık, kırmızı et, ıspanak, lahana, pancar gibi sebzelerden, armut, kayısı gibi meyvelerden elde edilebilinir. Sadece dikkat edilmesi gerekilen konu demir mineralleri içeren besinlerin, süt ve süt ürünleri ile eş zamanlı olarak verilmemesidir. Bu ürünler birlikte verildiğinde demir emilimi meydana gelir bu da çocuğun alması gereken demir ihtiyacının tam karşılanamaması anlamına gelir.

Reklam
Reklam

Vitaminler çocuklar için tam bir enerji deposudur. Çocuk bu dönemde de önceki dönemlerde olduğu gibi coşkulu ve enerjiktir. Bu da yorgun düşüp hastalıklara önayak olmaya neden olabilir. Vitaminler ile çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kaybettikleri enerjiyi sağlıklı yollardan almalarını sağlayabilirsiniz. Bu dönemde aynı zamanda çocukların omega-3 alımına dikkat edilmelidir. Çocuklar günde ortalama 6 ile 7 bardak su içmelidirler. Çocuklarınızın yağlı, katkı maddeli ürünlerden uzak durmasını sağlamak adına evde lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca dondurulmuş ürünleri kullanmaktan uzak durunuz.

Çocuğuna yemek alışkanlığını önce anne ve baba kazandırır. Çocuğunuzun tercihlerine saygı duyun fakat yemiyor diye de gelişimi için önemli olan besinleri almasını engellemeyin. Onun yerine onun damağına hitap edecek besinler ile bu ihtiyaçların karşılanmasına bakın. Yine bu dönemde çocuk artık sofra adabını öğrenmiş olmalıdır. Aile ile birlikte yemek yemek ilişkilerin kuvvetlenmesine de sebep olur. Çocuklar, televizyon başında ya da bilgisayar başında yemek yememelilerdir. Çocuğunuzun yediği yemeklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini desteklediğini ve çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu unutmamalısınız. Yediği besinler çocuğun günlük ruh halini de etkilemektedir. Bu sebeple olabildiğince besin değeri yüksek, taze ve hafif yiyecekleri çocuklarınıza yedirmeye özen gösteriniz.

Reklam
Reklam