"112" istismar ediliyor

BURSA (İHA) - Bursa 112 Acil Yardım Servisi Şube Müdürü Dr. Süleyman Arı, merkeze her gün 20 bin ihbar geldiğini, ancak lüzumlu görülerek ambulans gönderilen vakaların sayısının 80 ila 120 arasında seyrettiğini söyledi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 112 Acil Yardım Servisi Şube Müdürü Dr. Süleyman Arı, ücretsiz 112 hattının gerek taciz maksatlı, gerekse aciliyet gerekmeyen vakalar için aranarak istismar edildiğini, bu durumun ambulansların olay yerine geç intikal etmelerine yol açtığını belirtti.

Reklam
Reklam

Arı, her gün kendilerine gelen binlerce ihbarın asılsız olduğunu, gittikleri çok sayıda vakada ise ambulans gerekmeyen durumlarla karşılaştıklarını kaydetti.

Vatandaşların hattın ücretsiz olmasını istismar ettiklerini ifade eden Arı, "Servisimize günde 20 bin telefon geliyor. Gün boyunca ambulans gönderdiğimiz vaka sayısı ise 80 ila 120 arasında değişiyor. Şehir içinde ve ilçelerde toplam 21 istasyonumuzda 63 personel görev yapıyor. Lüzumlu görerek ambulans yönlendirdiğimiz vakalar bile fiyaskoyla neticelenebiliyor. 2004 yılında ambulans gönderdiğimiz 27 bin vakanın 23 bininin aciliyet teşkil ettiğini, 4 bininin ise ufak tefek sağlık problemleri sebebiyle gereksiz ihbar olduğunu ortaya çıkardık. Günlük lüzumsuz aramaları yıla vurursak karşımıza korkunç rakamlar çıkıyor. İnsanlarımızın bu konuda şuurlandırılması gerekiyor. Özellikle çocuklar ücretsiz diye gün içerisinde birçok gereksiz telefonlar açıyor" dedi.

Vatandaşların bazen 112 Acil Yardım Servisi'ne haksız ithamlarda bulunmasından yakınan Arı, "Normal şartlarda ambulansların olay yerine ulaşma süresi uluslararası standartlara göre 3 dakikadır. Biz trafiğin açık olduğu ve ekiplerimizin başka vakalarla meşgul olmadığı durumlarda 4 ila 6 dakika arasında olay yerine intikal ediyoruz. Şartlar elverişli olmadığı zaman gecikmeler yaşanabiliyor. Mesela bizi arayan kimse olmuyor, daha sonra niye ambulans gelmedi diye şikayet ediliyor. Biz en kısa sürede olay yerine ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bazı vatandaşlar ise, ölen yakınlarının cenazesinin camiye veya morga götürülmesini talep ediyor. Bizim böyle bir hizmetimiz yok. Bazen hasta yakınları doktorlarımızı haksız yere darp ediyor. Böyle kişileri de savcılığa sevk ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

112 ambulansları için en önemli konunun zamanında vakaya ulaşmak olduğunu hatırlatan Arı, bazı araçların kendilerine yol vermemesinden şikayet etti. Arı, bu araç plakalarına ilgili kanuna istinaden ceza kestiklerine dikkat çekti. Bir kalp durmasına 5 dakika içinde müdahalenin hayat kurtaracağını kaydeden Arı, şunları iletti:

"Hasta araca alındıktan sonra gerekli tedaviler yapılıyor. Kalbi duran birine defigatör denilen şok cihazı ile 5 dakika içinde müdahale ediliyor. Geç kalınırsa şahsın hayatta kalma şansı çok az. Biz kargocu değiliz. Amacımız ideal şekilde en kısa zamanda hastaya müdahale edilmesi."

Bursa'da 21 istasyondaki 112 ekibinin 2004 yılında toplam 21 bin 177 vakaya müdahale ettiği öğrenildi. En çok 6 bin 223 kişiyle travma olayına müdahalede bulunulurken, bunu 6 bin 28 ile kalp rahatsızlıkları ve 2 bin 380 kişiyle de psikiyatrik hastalıklar takip etti. En az müdahalede bulunulan vaka ise 89 kişiyle yeni doğan hastalıkları oldu. Ayrıca 3 bin 578 trafik kazası, 232 iş kazası, 2 bin 268 diğer kazalar, 449 intiharla diğer vakalara 112 ekipleri müdahale etti.

Reklam
Reklam