12 - 18 Ayda Bebeklerde Beslenme

12- 18 arasında daha öncesine göre bebeğinizin büyümesinin ve kilo alışının yavaşlaması normaldir.

Artık daha hareketli ve enerjik olduğu, oradan oraya yürümeye ve koşmaya başladığı için enerjisinin çoğu depolanmak yerine harcanır. Bu dönemde çocuğunuzun hareket oranına göre beslenmesine özen göstermek önemlidir. Çok hareket etmeyen bir çocuğunuz varsa gereksiz kilo almasını istemezsiniz aynı hareketli bir çocuğunuz varsa kilo kaybetmesini istemeyeceğiniz gibi. Bununla beraber çocuğunuz artık yavaş yavaş sizinle beraber yediğiniz şeylerin tadına bakmaya hazırdır.

Onun midesinin kaldırabileceği şekilde pişirilmiş yiyeceklerden bunu sevmez diye düşünmeden tattırmanız onun iştahı ve genel olarak yeme alışkanlığı için iyi bir destektir. Yemeklerin tadını bilmesi onları yemeden önce karar vermesi için önem arz eder. Her bebeğin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu dönemde gıda çeşitlerini arttırdığınız için kabızlık ya da gaz gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bazı besinler 12. aydan önce çocuklara verilmemelidir, fakat 12. aydan itibaren artık tadını öğrenmesine izin vermelisiniz.

Reklam
Reklam
  1. aydan itibaren bebeğinize yeme özgürlüğü tanımaya başlamalısınız. Sevdiği bir yiyeceği önüne koyarak elleri ile yemesi onun gelişimine faydalı olacaktır. Ayrıca bu dönemden sonra mama sandalyesi ile sizinle masada oturması ileride yeme problemlerinin ortaya çıkmasını engelleyici bir faktör olabilir. Çocuğunuz 18. aya doğru iyice hareketlendiğinden dolayı artık yemek yemek yerine daha heyecanlı bulduğu aktivitelerin peşinden koşmaya başladığında siz de onun peşinde elinizde yemekle koşmak istemiyorsanız, ona kesinlikle bir sofra alışkanlığı kazandırmalısınız. Ayrıca kendi kendine yemek yemesine izin vermek ileride acıktığında onu zorlamak yerine önüne yemek koyduğunuzda, o yemeği reddetmeden yemesini sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki çocuk beslenmesindeki en önemli konu çocuğunuzun ne kadar beslendiği değil, neler tükettiği ve besinlerle arasında nasıl bir bağ kurduğudur.

Çok yemesi yerine sağlıklı ve besin değeri yüksek besinler tüketmesi onun için daha önemlidir. Bunun için günlük olarak her besin grubundan ihtiyacını karşılayacak kadarını tüketmesi gerekmektedir. Bu onun gelişimini destekleyecek, fiziksel aktiviteleri için gereken enerjiyi sağlayacak ve sağlıksız kilo alımına neden olmayacaktır. Örnek verilmesi gerekirse 2 – 3 porsiyon süt ürünü, 3 – 4 porsiyon tahıl, 1- 2 porsiyon meyve, 1 – 2 porsiyon sebze ve 2 porsiyon protein şeklinde olabilir.

Reklam
Reklam

18 aylık döneme doğru çocuklarda kendi yemek yeme isteklerinin arttığını göreceksiniz. Bunun için ona, kendine ait çatal kaşık alabilir ya da sadece günlük kullandıklarınızdan verebilirsiniz. Kendi kendine çatal kaşık kullanarak yemesi onun için büyük bir başarı olacaktır ve özgüveninin gelişmesinde payı büyüktür. Ayrıca yetişkinler gibi bardaktan su içmek isteyecektir. Biraz yardımla bunu da kolaylıkla yapabileceğini göreceksiniz ve bu onu mutlu edecektir. İlk başlarda yemek yerken kıyafetlerini kirletebilir ya da su içerken her yeri ıslanabilir ama bunların hiçbiri çocuğunuzun bir birey olarak yetişirken özgüven kazanması kadar önemli değildir. Bu sebeple bırakın özgürlüklerinin ve yemeklerinin tadını çıkarsınlar.