12 Bin Aboneyi Isıtan AFJET'te Zam Hazırlığı

Afyonkahisar’da 12 bin konutu jeotermal enerjiyle ısıtan Afyon Jeotermal (AFJET) A.Ş elektrik zamları ve girdi...

Afyonkahisar’da 12 bin konutu jeotermal enerjiyle ısıtan Afyon Jeotermal (AFJET) A.Ş elektrik zamları ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle ısınma bedellerinde artışa gitmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 4 ile yüzde 10 arasında artışa giden şirketin, son zamları da vatandaşları üzmeyecek miktarda yapacağı öğrenildi.

AFJET, şehir merkezindeki 12 bin konutu 18 kilometre mesafedeki kuyulardan getirdiği termal su sayesinde ısıtıyor. Şehir merkezinde, 100 kilometrelik bir şebeke hattı mevcut. Terfi merkezine gelen termal su, normal suyu ısıttıktan sonra geri dönüşüm sayesinde reenjekte ediyor.

Reklam
Reklam

OCAK’TA ZAM DÜŞÜNÜLÜYOR

AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte abonelerin kafasında fiyatların artıp artmayacağı, kışı sorunsuz geçirip geçirmeyecekleri konusunda soru işaretleri oluştuğunu söyledi. Şirket olarak, kış öncesinde ciddi bir hazırlık yaparak ısı merkezlerini, altyapıyı yenilediklerini, kuyuların bakımlarının yapıldığını, hepsinin faal durumda olduğunu kaydeden Ulutürk, sistemde 55 derecelik suyun hazır olduğunu, otomasyon sistemiyle daha kaliteli bir ısınma sağlanacağını düşündüklerini belirtti.

Sistemde iki tür abone yöntemi olduğunu, sabit metrekare üzerinden ve kalormatik üzerinden yaktığı kadar ücretlendirme yapıldığını dile getiren Ulutürk, “Isınma bedeli olarak metrekaresi şu anda bir liradan ücretlendirme yapılıyor. Ancak bir iki ay içinde fiyatlara zam yapılması düşünüyoruz. Ancak bu, vatandaşı üzmeyecek şekilde olacaktır. Biz geçen sene yüzde 4 zam yaptık. Ancak elektriğe gelen zam yüzde 25 civarında oldu. Bunun yanında, Euro bazında borular, kimyasal maddeler alıyoruz. Elektrik, yan ürünler, işçi maliyeleri artıyor. Dolayısıyla zam kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

OTELLER VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DE TERMAL SUYLA ISINACAK

Yusuf Ulutürk, Ömer-Gecek havzasından oteller bölgesine, 8 kilometrelik termal turizm hattıyla termal su getirdiklerini, 12 bin konutun yanında 10 bin yatak kapasiteli oteller ve alışveriş merkezlerine de sıcak su vereceklerini söyledi. Ulutürk, toplamda 24 bin aboneye ulaşılarak 1 milyon 200 metrekarelik bir alanı ısıtmış olacaklarını belirtti.

Şirketin, ısıtmanın dışında da teknolojik sera ve elektrik üretecek tesis yatırımı için girişimde bulunduğunu ifade eden Ulutürk, son yapılan çalışmalarda kuyularda 120 derecenin üzerinde sıcaklık elde edildiğini ve bu kuyulardan kurulacak olan tesisle 2 MW’lık bir elektrik enerjisi elde etmeyi planladıklarını anlattı. Ulutürk, “Bir fizibilite yaptık, birkaç şirketle görüştük. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yaklaşık 8 milyon liralık bir yatırım. Biz öncelikle ürettiğiz elektriği kuyularımızda kullanacağız. Çok fazla elektrik enerjisi sarfiyatımız var. Yılda 1,5 milyon liraya yakın elektrik masrafımız var. Kuyularda kullandıktan sonra yaz aylarında da bunu sisteme vererek satmayı düşünüyoruz. Böyle bir projeyi rahatlıkla 3-4 yılda amorti edeceğiz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yusuf Ulutürk, şehir merkezinde büyük bir abone kapasitesine sahip olduklarını kaydederek, ekip takviyeleri yaptıklarını, abone arıza kayıt merkeziyle arızları da kısa sürede gidermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz