12 Eylül askeri darbesinin iddianamesi bitti, söz şimdi mahkemede

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Eylül 1980 darbesine yönelik başlatılan soruşturma tamamlandı. Özel yetkili Cumhuriyet...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Eylül 1980 darbesine yönelik başlatılan soruşturma tamamlandı. Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in hazırladığı iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya şüpheli olarak yer alıyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi inceleyip 15 gün içinde karar verecek.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, iddianamede Evren ve Şahinkaya'nın 765 sayılı TCK'nın "Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümlere" ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarının istendiğini açıkladı.
Soruşturmayı kendisinin başlattığını ancak Başsavcıvekilliğine atanmasından sonra soruşturmayı Çetin'in yürüttüğünü anlatan Görüşen, CMK'nın 29'uncu maddesi uyarınca hem Evren hem de Şahinkaya hakkında adli kontrol uygulaması talep edildiğini, bu kararı ise mahkemenin vereceğini belirtti. Darbeyi yapan ancak hayatlarını kaybeden dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun hakkında ise TCK'nın 64/1. maddesi gereğince ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini dile getiren Görüşen, iddianamenin 80 sayfa olduğunu ifade etti. Savcılık olarak görüşlerinin zaman aşımı süresinin dolmadığı yönünde olduğuna dikkat çeken Görüşen, darbe dönemine ilişkin işkenceler konusunda da başka bir soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.
Hazırlanan iddianamenin darbeyi yapan 5 kişiyle ilgili olduğunu vurgulayan Görüşen, suç tarihinin 6 Aralık 1983'e kadarki dönemi kapsadığını, 2 Ocak 1980'de bir muhtıra, uyarı mektubu verildiğini ve bunun da değerlendirildiğini söyledi. UYAP üzerinden iddianameyi onaylayan Görüşen, iddianamenin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve 2012/1 değerlendirme numarası aldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz