12 Eylül darbesinin 49 mağduru müdahillik başvurusunda bulundu

12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevine giren ve ağır işkencelerden geçen toplam 49 kişi, dönemin...

12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevine giren ve ağır işkencelerden geçen toplam 49 kişi, dönemin genelkurmay başkanı 7. Cumhurbaşkanı Ahmet Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı davaya müdahillik başvurusunda bulundu.
Telafisi güç ve imkânsız şekilde mağdur edildiklerini vurgulayan mağdurlar, dilekçelerinde, "Açılan kamu davasına müdahil olarak kabulümüzü, fazlaya ilişkin haklarla birlikte, maddi ve manevi tazminata ilişkin şahsi haklarımızın saklı tutulmasını saygıyla arz ve talep ederiz." dediler.
Darbeciler, 4 Nisan 2012 tarihinde hakim karşısına çıkacak. 12 Eylül darbesinin mağdurları ise davaya müdahil olmak için dilekçe vermeye devam ediyor. Son olarak, darbe döneminde cezaevinde yatan ve işkence gören 49 kişi, avukatları üzerinden müdahillik başvurusunda bulundu. Müdahillik başvurusunda bulunanlar arasında halen 12 Eylül'den dolayı tutuklu bulunan Ünal Osmanağaoğlu, Emir Kuşdemir ve Bülent Bülbül de yer alıyor.
Dilekçeler, avukatlar Osman Başer ve Serdal Namkoç tarafından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. 49 isim arasında merhum Alparslan Türkeş döneminde ülkü ocakları genel başkanlığı yapan Alaattin Aldemir ile Doğu'nun Başbuğ'u olarak bilinen Yılma Durak da bulunuyor. 12. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik başvurularını ilk duruşmada karara bağlayacak.
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemenizce kabul edilen iddianamede de belirtildiği üzere; 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbe ile ülkede yönetim askeri idareye geçmiş ve bununla birlikte gelişen süreçte yukarıda isimlerini belirttiğimiz ve davaya müdahil olarak katılmak isteyen müvekkillerimiz de telafisi güç ve imkânsız mağdur edilmişlerdir." denilen müdahillik dilekçesinde, askeri darbe sonucu "fişleme" ve "gözaltılarla" gelişen süreçte suçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın, müvekkillerin Ankara ve çeşitli şehirlerde gözaltına alındığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

"MAĞDURLAR, YALNIZ O DÖNEM DEĞİL, ÖMÜRLERİNİN TAMAMINI ETKİLEYECEK TRAVMALAR YAŞADILAR"
Mamak Askeri Cezaevi'nde insanlık dışı muameleler, ağır işkenceler, hakaretler ve tehditler altında ölüm korkusu ile yıllarca tutuklu kaldıklarının vurgulandığı dilekçede, şunlara yer verildi:
"Bu sürecin müsebbibi hiç şüphe yoktur ki 12 Eylül 1980 tarihinde darbeyi gerçekleştiren ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi olan sanıklardır. Sanıklar her ne kadar darbe, ülkenin içerisinde bulunduğu anarşi ve terör ortamına son vermek, ülkede huzur ve barışı sağlama amacı ile yapıldı savunmasında ise de fiilen devlet yönetimi ellerinde iken emirleri altındaki insanlar aracılığı ile hukuk ve insanlık dışı muameleleri cezaevlerinde müvekkillere uygulatmışlardır. Yargı bağımsızlığı, düzen ve huzurdan bahsetmekten geri kalmayan bu kişilerden Kenan Evren'in 3 Kasım 1984 tarihinde Muş gezisi sırasında söylediği, 'Şimdi ben, bunları yakaladıktan sonra mahkemeye vereceğim ve ondan sonra da idam etmeyeceğim, ömür boyu bakacağım. Bu vatan için kanını akıtan bu Mehmetçiklere silah çeken o haini ben senelerce besleyeceğim.' şeklindeki sözler, bu sanıkların yargı dahil her konuda tek söz sahibi olduklarının ve keyfi kararlar alarak uygulayan oligarşik diktatörya kurduklarının açık bir göstergesidir."
Beyanlarından da anlaşılacağı üzere sanıkların bilinçli bir şekilde müvekkilleri üzerinde bir projeyi uyguladıklarının dile getirildiği dilekçede, suç işlendiği ve müvekkillerinin mağdur edildiği vurgulandı. "Vicdanını yitirmiş bu sanıkların insanlık dışı uygulamalarının sonucu, suçlu ya da suçsuz olmaları bir önem arz etmeksizin hiçbir insanın hak etmeyeceği fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kalan müvekkiller yalnızca o dönem için değil, geri kalan ömürlerinin tamamını etkileyecek travmalar yaşamışlardır." denilen dilekçede, müvekkillerin mahkemede açılmış bulunan kamu davasında zarar gören (mağdur) konumunda olduklarından hakların korunması amacıyla müdahalede bulunma mecburiyetinin ortaya çıktığı belirtildi. Müdahillik başvurusunda bulunan isimler:
"Alaaddin Aldemir, A.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz