12 Eylül Davası

12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, mahkeme tarafından hastane odalarına kurulan kamera sistemiyle...

12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, mahkeme tarafından hastane odalarına kurulan kamera sistemiyle dinleniyor.

12 Eylül askeri darbesinin yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasında dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, duruşma salonunda oluşturulan telekonferans sistemiyle ifade veriyor. Sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistem ile duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtılıyor. Ekranlarda 4 kameradan çekilen görüntüler aynı anda yer alıyor. Sanıklar dışında duruşma salonu ve heyetin görüntüleri de ekranda yer alıyor. Salondaki ekranlara ilk olarak Tahsin Şahinkaya'nın görüntüsünü yansıdı. Şahinkaya'nın, İstanbul GATA'daki hasta yatağında yarı oturur vaziyette ifade verdiği görüldü. Şahinkaya'nın ardından Kenan Evren'in bulunduğu Ankara GATA'daki odanın görüntüsü ekrana yansıdı. Evren, odasında bir görevlinin yardımıyla yatağına yarı yatar şekilde yerleştirildi. Evren'in yanında avukatı Sezin Duygu Tuncer'in de bulunduğu gözlendi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, duruşmanın başında salonda her türlü sesli ve görüntülü kaydın yasak olduğunu tutanağa geçirdi.

Reklam
Reklam

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı müdahil avukatlarının duruşmada aleniyetin sağlanmadığına ilişkin itirazları reddetti. Mahkeme, 12 Eylül davasına ilişkin, sanıkların savunmalarının alındığı yerin görüntülerinin, kamera gezdirilerek zaman zaman gösterilmesine, sanıkların görüntülerinin daha iyi yansıtılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ve sanıklar için ilaç ve tıbbi müdahaleye gerek duyulması halinde, bu yerlerde bulunan yazı işleri müdürlerine bilgi verilerek, duruşmaya ara verilmesine ve bunun tutanak altına alınmasına karar verdi. Heyet, daha sonra bu hususların yerine getirilmesinin sağlanması için duruşmaya 10 dakika ara verdi. Mahkeme ayrıca Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın bulunduğu mekanlarda, mahkemece görevlendirilen yazı işleri müdürü ile teknik işlemlerin devamlılığı için bulunması gereken görevliler, sanık avukatı ve sağlık görevlileri dışında kimsenin bulunmayacağına ilişkin tedbir alınmasına karar verdi. Mahkeme, müdahil avukatlardan en az ikisinin sanıkların yanında bulundurulmasına ilişkin talebin daha önce reddine karar verildiği hatırlatarak, bu talebin yeniden değerlendirilmesine gerek görülmediğini açıkladı. Mahkemenin verdiği ara kararda, salonunda müdahilliğine karar verilen kurum temsilcileri, özel kişiler, seyirciler, medya temsilcileri, müdahillik talebinde bulunmamakla birlikte iddianamede ismi geçen kişilerin bulunduğu belirtilerek, aleniyetin sağlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: