12 Eylül Davası

12 Eylül darbesi ile ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri...

12 Eylül darbesi ile ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın öğleden sonraki duruşmasında Tahsin Şahinkaya’nın tutuklanması talebi reddedildi. Müdahil avukatlar, davanın bir ceza davası olmaktan çıktığını öne sürdü.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonrasında Ankara Adliyesi önünde bekleyen gazetecilere açıklamada bulunan müdahil avukatları, davanın olumsuz bir aşamaya girdiğini belirterek bundan sonraki süreçte sanıkların duruşmaya gelmeyeceklerini, davanın bir ceza davası olmaktan çıktığını söylediler. Müdahil avukatlar yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Reklam
Reklam

“Davanın sanıkların Ali Tahsin Şahinkaya’nın hastanede yatmadığı halde hastanede yatıyormuş gibi bilgi verilmesi konusunda tutuklanması istenmesi tartışması vardı. Mahkeme bu istemi daha önce sağlık durumlarına ilişkin raporlar alındığı ve o doğrultuda telekonferansla savunmalarının alındığı gerekçesi ile tutuklama istemini reddetti. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’ndan gelen belgelerin değerlendirilmesine ilişkin, 12 Eylül 1982 darbesine ilişkin belgelerin alıkonulması yönünde karar verildi. Genel Kurmay Başkanlığı’ndan istenilen bayrak planının beklenmesi ve diğer kayıtların beklenmesine karar verildi. Bundan sonraki süreçte bu dava 12 Eylül davalarının başlangıcı olacak. Biran önce delillerin toplanması ve kayıtların getirilerek sonuç alınması gerekiyor. Şahinkaya ve Evren dışındaki darbe şüphelileri hakkında yürütülen dosya şuanda savcı Kemal Çetin’in elinde bu davanın sonucunu bekliyor. Bu davada Ulusu hükümeti ve danışma meclisi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Mahkeme bu dilekçeyi Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesince yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekiline iletilmesine karar verdi. 2 sanığın dışındaki diğer şüphelilerinde yargılanması daha bir önem arz ediyor. Biz bir taraftan onlar hakkında dava açılması için çaba harcayacağız. Toplumun da bu davaya sahip çıkması çok önemli.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: