12 Eylül Davasında Kenan Evren'in Savunması Dinlendi

12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, kendilerinin ihtilal yaptıklarını, ihtilale teşebbüs...

12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, kendilerinin ihtilal yaptıklarını, ihtilale teşebbüs etmediklerini belirterek, “Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından dolayı yetkisini 1982 Anayasası'ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır” dedi.

12 Eylül davası, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’ya müdahil avukatlar tarafından yöneltilen sorular cevapsız kaldı. Şahinkaya, avukatların sorularını cevaplamayacağını belirterek, sadece dinlemekle yetindi. Tahsin Şahinkaya’ya yöneltilen soruların ardından Kenan Evren, görüntülü sistemle yazılı savunmasını okudu. Savunmasında Evren, 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst komuta heyetinin kurucu iktidar olarak Milli Güvenlik Konseyi’ni oluşturduğunu belirterek, “MGK’nın kurucu iktidar olarak Anayasa’daki kanunları çıkarmış, yeni anayasal düzeni oluşturmaya başlamıştır” dedi.

Reklam
Reklam

MGK'nin 1982 Anayasası'yla hükme bağlanmasının suç olduğunu, iddia edilemeyeceğini belirten Evren, “Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından dolayı yetkisini 1982 Anayasası'ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.

“BUNDAN SONRA BENİ TARİH YARGILAR”

“Kurucu iktidar olmayı, yani ihtilal yapmayı suç sayan bir kanun yoktur, olması da mümkün değildir” diyen Evren, “Biz ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir. Ben, 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanıyım. Ben, 12 Eylül harekatının hesabını Türk milletine verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. 12 Eylül harekatını herkes istediği gibi değerlendirebilir. 12 Eylül ile ilgili beceriksiz siyasetçilerin söylemlerini geçen yıllar yalanlamaktadır. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. 12 Eylül 1980'den bugüne kadar yaşananların bir daha yaşanmaması bunu göstermektedir. Ülkenin o tarihteki ve öncesindeki durumunu büyük Türk milleti bilmektedir. Büyük Türk milleti o olaylara layık değildi. Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. Tabii ki adli yargı mensupları ve yüksek mahkeme görevini yapmaktadır. Yukarıdaki açıklamalarımla birlikte söyleyeceğim bunlardır. Benim görevim bunlara yardımcı olmaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Savunmasının ardından Evren, soruları cevaplamayacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: