12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Sanık Şahinkaya'nın sorulara cevap vermeyeceğini söylemesine rağmen, mahkeme başkanı, sanıklara soru sorulmaya devam edileceğini ifade etti.
Sanık Tahsin Şahinkaya, daha önce savcılığa verdiği ifadeyi tekrarladığını kaydetti. Şahinkaya, mahkeme tarafından kendisine yöneltilen '12 Eylül darbesine bireysel olarak bir darbe yapılmasına ne zaman inandınız? Bu kararı kimlerle paylaştınız, darbe yapılması konusundaki kararı hangi tarihli toplantıda hangi komuta kademesinde aldınız? 12 Eylül 1980 öncesinde gözaltı ve yakalama işlemlerinin yapılmasının sebebi nedir? Komuta kademesinde darbeyi daha önce yapacaktık ancak olgunlaşmasını bekledik şeklinde gazetelere demeçler yer verildiği, İstanbul Üniversitesi, Taksim, Sivas, Çorum, Kahramanmaraş olaylarıyla darbeye zemin hazırladınız mı? İdam kararlarının onaylanmasını demokratik düzene geçiş sonrası milletin tercihleriyle oluşacak Meclise bırakmak yerine Milli Güvenlik Konseyi emriyle yerine getirmenizin sebebi nedir? Cezaevlerinde işkence sonucu ölenler oldu, bunun önlenmesi için bir engellemeniz çabanız oldu mu? 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasına ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?' sorularına cevap vermeyeceğini söyledi.
Müdahil avukatı Ömer Kavili sanık Şahinkaya'ya sorular yöneltti. Ancak hiçbirine cevap alamadı. Kavili, "Sorularımıza cevap vermesen de sorularımız devam edecek." dedi.
Sanık Evren'in avukatı Bülent Hayri Acar, ulusal dilin Türkçe olduğunu hatırlatarak, sorulara cevap vermeyeceğinin, özgür iradesiyle hangi şartla olursa sorulara cevap vermeyeceğinin söylendiğini aktardı. Hiçbir soruya cevap vermeyeceğini sanığın söylediğini ve bunun kayıtlara geçtiğini dile getiren Acar, doğrudan veya başka şekilde soru sorulmasının o kişinin özgür iradesine fiili müdahale anlamına geleceğini vurguladı. Yasak sorgu alma yönteminin mahkeme tarafından uygulandığını belirten Sanık Evren'in avukatı Bülent Hayri Acar, bundan sonra müvekkiline herhangi bir soru sorulmamasını talep etti.
Avukat Ömer Kavili, "Bir cevap vermemesinin bir anlamı yok. Ancak tarihe not düşülmesi açısından, hukuki gerçeğin ortaya konması açısından sorgunun sürmesi elzemdir." ifadelerini kullandı. Müdahil avukatları, sorulara cevap verilmese de soruların kayda geçilmesi açısından sorulması gerektiğini ifade etti.
Kısa bir ara verdikten sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, "Sanık her ne kadar sorulara cevap vermeyeceğini ifade etmiş ise de devam edecek sorularda sanığın savunması açısından cevaplamak istediği soruların bulunabileceği ihtimali ve dolayısıyla cevap vermemesinin engellenmemesi açısından müdahil vekillerince sorulacak soruların zapta geçirilmesine" oy birliğiyle karar verildiğini duyurdu. Duruşmaya saat 13.10'a kadar ara verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz